D-vitamiini üledoos põhjustas neerukahjustuse

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
D-vitamiini saab inimene päikese käes olles, mistõttu on eestlastel sellest sageli puudus.
D-vitamiini saab inimene päikese käes olles, mistõttu on eestlastel sellest sageli puudus. Foto: SCANPIX

Ehkki meie laiuskraadidel räägitakse pidevalt D-vitamiini puudusest ning D3-vitamiin peaks kindlasti kuuluma iga teadliku sportlase menüüsse, on ka selle kasuliku ja eluliselt olulise ainega võimalik üle pingutada.

Brasiilia Ceara ülikooli teadlased kirjeldasid ajakirjas Kidney International 22-aastase kulturisti juhtumit, kes sattus arstide juurde siis, kui tema enesetunne oli juba viis päeva väga halb olnud. Sümptomiteks olid iiveldus, oksendamine ja alakõhuvalud, kirjutab ergo-log.com.

Arstid leidsid, et kaltsiumi tase kulturisti kehas oli liiga kõrge: kui normaalne tase on 8,6-10,3 mg/dl, siis temal oli see 13,8 mg/dl.

Liiga kõrge kaltsiumi tase võib aga põhjustada põletikku kõhunäärmes ning analüüsid näitasidki, et kõnealuse kulturisti kõhunääre oli põletikus. Lisaks oli tema vere lipaasi kontsentratsioon 218 ühikut liitri kohta, samas kui norm on 11-82 ühikut liitri kohta.

Kõrge lipaasi kontsentratsioon on samuti kõhunäärmepõletiku indikaatoriks. Lisaks oli noorel mehel tekkinud neerukivi.

Kui kulturist loetles arstidele, mis aineid ta kasutab, oli pilt selge. Viimase kahe aasta jooksul oli ta endale teinud süste otse lihastesse ning muu hulgas süstinud ka loomadele mõeldud D-vitamiini sisaldavat õli. Täpsemalt sai ta iga päev 50 000 ühikut (IU ehk International Unit) D3-vitamiini.

D3-vitamiini on vaja kaltsiumi talletamiseks luudes. Kuid D3-vitamiini üledoosil on hoopis vastupidine toime – ta viib kaltsiumit luudest välja, suurendades selle sisaldust vereringes, mille tulemusena see ladestub sinna, kuhu ei peaks. See seletab ka kulturisti neerudest leitud armkoe päritolu – see tekkiski kaltsiumiladestuste tekitatud kahjustuste tulemusena.

Lisaks leidsid arstid kaltsiumiladestusi mehe käe- ja rinnalihastest, kuhu ta oli süstinud D-vitamiini sisaldavat õli.

Kõigepealt üritasid arstid normaliseerida kaltsiumitaset mehe organismis, andes talle juua palju vett ning diureetikumi furosemiidi, kuid see ei aidanud. Seejärel tegid nad talle kuus korda dialüüsi, kuid ka see ei aidanud. Alles siis, kui nad hakkasid andma talle 30 milligrammi põletike raviks kasutatavat immunosupresseerivat prednisooni päevas, alanes kaltsiumi tase lõpuks normini.

Viimase kolme aasta jooksul on Brasiilia arstid kokku puutunud 13 D-vitamiini üledoosist tingitud neerukahjustuse juhtumiga. Kõigil juhtudel oli tegemist kulturistidega. Teadlaste sõnul peaksid kulturiste ravivad arstid arvestama võimalusega, et steroidide kõrval võib kurja juureks olla ka D-vitamiini toidulisand.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles