Uuring: kanep tapab vähirakke

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepitaim
Kanepitaim Foto: SCANPIX

Uue uuringu järgi suudab kanep tappa vähirakke ja aidata kahandada ühte kõige tõsisemat ajukasvaja tüüpi.

USA narkootikumide kuritarvitamise uurimise instituut (NIDA) teatas, et kanepist võib mõnedel vähipatsientidel kasu olla, kirjutab Mail Online.

Nimelt näitavad loomadega läbi viidud katsed, et kui kasutada marihuaanaekstrakti koos kiiritusraviga, suurendab see viimase toimet.

Meditsiinilise kanepi all mõeldakse tavaliselt töötlemata marihuaana või selle ekstraktide kasutamist haiguse või haigussümptomite ravimiseks.

Ent USA toidu- ja ravimiamet (FDA) ei tunnista kanepit praegu ravimina. Samas marihuaanas sisalduvate kannabinoidide uuringud on pannud FDA heaks kiitma kaks kannabinoide sisaldavat ravimit.

Kaheks meditsiinis huvi pakkuvaks kannabinoidiks ligi sajast on THC ja CBD. THC suurendab söögiisu ja vähendab iiveldust. See võib samuti leevendada valu, alandada põletikku ja leevendada lihasprobleeme.

CBD on kannabinoid, mis ei mõjuta mõtlemist ega käitumist. See leevendab valu ja alandab põletikku, aitab kontrolli all hoida epilepsiatõmblusi ning arvatakse, et ravib ka vaimseid haigusi ja sõltuvusi.

Suurbritannias kasutatakse retseptiravimit Sativex, mille üheks komponendiks on THC, mida kasutatakse multiskleroosiga patsientide valu ja lihasspasmide ravimiseks.

Lisaks uurivad teadlased parajasti kanepi mõju autoimmuunsetele haigustele, sealhulgas HIVile, aidsile, multiskleroosile ja Alzheimeri tõvele; põletikule, valule, vaimsetele häiretele, sõltuvushäiretele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles