Silmakliinik sai lastefondi toel üle 13 000 euro maksva diagnostikaseadme

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silmakliiniku uus uuringuaparaat
Silmakliiniku uus uuringuaparaat Foto: Tootja foto

Tartu ülikooli kliinikumi (TÜK) lastefond aitas muretseda kliinikumi silmakliinikule Eestis ainulaadse uuringuaparaadi GazeLab, mis võimaldab diagnoosida kõõrdsilmsust ning tuvastada ja mõõta kõrvalekaldeid silmade liikuvuses.

«Seade kinnitatakse kindlalt, nagu kiiver, patsiendi pea külge, nii ei mõjuta pea liikumine mitte kuidagi uuringu tulemusi, sõnas TÜK silmakliiniku juhataja Kuldar Kaljurand. Uuringuaparaati saab kohandada väga suures anatoomilises vahemikus. See võimaldab teha mõõtmisi eri kaugustelt ja eri positsioonidest.

Aparaadi näol on tegemist video-okulograafiga, mis võimaldab ülitäpselt mõõta silmade asendit ja liikuvust. Seadet kasutatakse nii täiskasvanute kui laste silmade uurimiseks, silmade asendi- ja liikumishäirete diagnoosimiseks ning ravitulemuste hindamiseks.

Tegemist on uue ja uuendusliku tehnoloogiaga, millesarnast Eestis seni kasutusel ei ole. Seadme innovaatilisus seisneb võimaluses uurida silmi nende loomulikus liikuvas olekus: aparaadi infrapuna-sensorid salvestavad silmade liikumise ja sellele järgneb üksikasjalik analüüs. Eriti oluline on GazeLab just laste puhul, sest võimaldab uurida ka väga väikesi inimesi, ka neid kelle koostöövalmidus ei ole veel kõige parem.

Üle 13 000 euro maksev seade saab olema vajalik hinnanguliselt 3000 silmakliiniku patsiendi, sh 700 lapse jaoks aastas, kelle uurimisel seda rakendataks. Lastefond toetas seadme ostu 6750 euroga, ülejäänud poole maksumusest kattis silmakliinik oma eelarvest.

TÜK lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku kahe miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles