HIV-positiivsed võivad elada kauem kui tavapopulatsioon

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV-kiirtest
HIV-kiirtest Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tartu ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia professor Irja Lutsar rääkis «Terevisioonis», et pidev ravi ja tervisekontroll võib tagada HIV-positiivsetele tavapopulatsiooniga võrreldes isegi veidi pikema eluea.

Tema sõnul elavad HIV-positiivsed inimesed inglaste uuringu järgi kauem kui tavapopulatsioon ning ehkki eluea pikkuste erinevus on väike, viitab tendents asjaolule, et ka nakatunud võivad nautida täisväärtuslikku elu, kirjutab ERRi teadusportaal.

Põhjus inglaste uuringu tulemuste taga võib olla asjaolus, et HI-viirusega nakatunud inimesed, kes tõepoolest ka ravile tähelepanu pööravad, võivad olla parema tervise juures, kui need tavapopulatsiooni kuuluvad inimesed, kes nii sageli ehk oma tervise eest hoolt ei kanna.

Samas endiselt pakub teadlastele väljakutset küsimus, kuidas HI-viirust organismist välja saada. On küll teada, kus HI-viirus organisatsioonis asub, kuid ei teata, mida ta täpselt teeb ja milline on immuunvastus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles