Lastefond jätkab haruldase nahahaigusega tüdruku ravi toetamist

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cassandra
Cassandra Foto: Erakogu

Tartu ülikooli kliinikumi lastefond pikendas uueks poolaastaks haruldase nahahaigusega kahe-aastase Cassandra ravi toetamist, mille kohaselt hüvitatakse igakuiselt lapse hooldusvahendite ja lapsehoiuteenuse kulud.

Cassandra põeb harvaesinevat haigust nimega bulloosne epidermolüüs, mille korral tekivad nahale valusad, sügelevad ning aeglaselt paranevad villid, vahendab lastefond.

Tema nahk on väga tundlik kukkumistele ja liigsele hõõrdumisele ning vastuvõtlik haigust tekitavatele bakteritele, mistõttu on see tihti põletikuline. Kõige rohkem mõjutavad lapse elukvaliteeti villid limaskestadel, mis võivad viia ka eluohtlike tüsistusteni. Seetõttu tuleb lapse haavu igapäevaselt hooldada ja siduda.

Hiljuti lisandusid probleemid hingamisteedega: tüdrukul kasvab kurku pidevalt tagasi sidekude, mis sulgeb tema hingamisteed ning seab ta lämbumisohtu. Lisaks takistab see rääkimist ja söömist. Olukorra lahendamiseks saab Cassandra ravi Inglismaal, kus on olemas selleks vajalik kompetents.

Haigusega seoses on perel suured kulutused nahahooldusvahenditele - spetsiaalsed plaastrid ja sidemed - ja ravimitele. Lisandub lapsehoiuteenuse kulu, sest Cassandra vajab oma haiguse tõttu ööpäevaringset hooldamist, mistõttu ei tuleks pere ilma kõrvalise abita kuidagi toime.

Lastefond on Cassandra perekonda toetanud alates 2013. aastast tasudes nii nahahooldusvahendite, ravimite, hoiuteenuse kui ravireiside transpordikulude eest. Möödunud kuul tegi Lastefond otsuse pikendada Cassandra toetamist taas pooleks aastaks, hüvitades igakuiselt lapse hoiuteenuse ja hooldusvahendite kulud 550 euro ulatuses.

«Tänu lastefondi annetajatele on meie perel palju kergem toime tulla, sest hetkel ei suudaks me kindlasti kõige Cassandrale vajaliku eest ise tasuda ning selle all kannataks laps,» räägib Cassandra ema ning on kõigile annetajatele südamest tänulik.

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku kahe miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles