Meditsiiniõdesid kutsutakse tagasi tervishoidu

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis on puudu meditsiiniõdedest
Eestis on puudu meditsiiniõdedest Foto: Raigo Pajula

Tallinna Tervishoiukõrgkool kutsub praeguseid ja endisi õendustöötajaid registrieksamit sooritama ning oma kutse juurde tagasi pöörduma.

«Tervishoiutöötajate ‒ eriti õdede ‒ puudus on probleem pea kõigis arenenud ja vähem arenenud maades. Vananev rahvastik ning pikaajalist hooldust vajavate haigete arvu kasv suurendavad vajadust kvaliteetse õendusteenuse järel juba lähiaastatel. Peame leidma võimalusi, kuidas veelgi kitsamateks muutuvates oludes anda patsientidele sama kvaliteetset või isegi paremat abi kui seni,» ütles Õdede liidu president Ester Öpik Postimehele.

Õdede arvukam koolitamine aitab Öpiku sõnul tõsta Eesti tervishoiu euroopalikule tasemele: «Euroopa Liidu kvaliteedinõuded näevad ette kindla arvu õdede olemasolu teatud hulga patsientide kohta. Eesti on 6,9 õega 10 000 elaniku kohta Soomest ja Skandinaaviamaadest, samuti paljudest Euroopa Liidu maadest veel maas. Eesmärk on üheksa õde 10 000 elaniku kohta ning vajadust õdede koolitamise suurendamiseks on välja toodud juba 2005. aastal.»

«Õdede ettevalmistusest poole moodustab praktika. Ka üliõpilaste juhendamise tasustamine on teema, milles oleme teinud konstruktiivseid ettepanekuid. Ametis, kus vead võivad olla letaalsed, on õppurite praktika juhendamine kriitilise tähtsusega. Kogenud õed on üliõpilasi juhendanud ja juhendavat seni kohusetundest, kuid üldise personalipuuduse olukorras on ei saa aktsepteeritavaks pidada olukorda, kus vähesed suurte kogemustega kolleegid täidavad kõige vastutusrikkamaid ülesandeid ja juhendavad selle kõrvalt nooremaid ilma, et see kajastuks hinnangus nende tööle,» lisas ta.

Ester Öpik kohtub õdede praktika lisarahastamise ja õdede koolitusarvu tõstmise teemal augusti lõpus tervise- ja tööminister Rannar Vassiljeviga ning usub, et tänase ministriga on võimalik pikki aastaid lohisenud murekohad lõpuks lahendada. 

Õenduskursusele registreerumine kestab 26. augustini, kursuse läbinule on registrieksami sooritamine aasta lõpuni tasuta. Õppeperioodil makstakse kursuslastele õppetoetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles