Lastefond toetab luupushaige tüdruku ravi jätkuvalt

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli Kliinikumi sisekliinik.
Tartu Ülikooli Kliinikumi sisekliinik. Foto: Margus Ansu

SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond jätkab selle aasta lõpuni luupust põdeva 16-aastase Jekaterina ravi toetamist. Fond hüvitab tütarlapsele neljandat aastat järjest talle hädavajaliku ravimi kulud.

Jekaterinal diagnoositi 10-aastaselt süsteemne erütematoosne luupus, mille näol on tegemist kroonilise põletikulise autoimmuunhaigusega. Ravile halvasti alluvast haigusest tulenevalt hakkavad immunsüsteemi teatud rakud töötama organismi enda vastu ja ründavad oma kudesid. Luupuse korral võivad kahjustuda kõik koed, lapseeas sagedamini just nahk, liigesed ja närvisüsteem ning paljudel haigetel kujuneb neerukahjustus. Jekaterina puhul on haigus haaranud naha, kopsud, südame ja neerud.

Tütarlapsel on aidanud haigusega toime tulla baasravi ravimiga Cellcept, mida riiklikult kahjuks veel ei kompenseerita. Tema raviarsti, TÜ Kliinikumi lastereumatoloogi dr Jaanika Ilissoni sõnul prooviti Jekaterina haigust kontrolli alla saada ka teiste, riiklikult rahastatavate baasravimitega, kuid kahjuks kaasnesid neist osadega kõrvaltoimed ning haigus püsis aktiivsena.

«2012. aasta veebruarist alustasime ravi Cellcept’iga, millega kaasnes koheselt positiivne raviefekt. Kõik olulised tervisenäitajad on järjepidevalt normis ning röntgenleid kopsudest paranenud,» ütles dr Ilisson. Ta peab regulaarse baasravi jätkamist hädavajalikuks, et haigusprotsessi kontrollida ning edaspidise organkahjustuse teket ja süvenemist vältida.

Lapse ema kinnitas, et Cellcept sobib Jekaterinale hästi ning tüdrukul on läinud tänu sellele väga kenasti. «Ravi aitab tema seisundit stabiilsena hoida ning ta enesetunne on palju parem ja rõõmsam. Lastefondi toetus aitab meid väga, sest peres viimasel ajal olnud majanduslikult natukene raske,» ütles ta.

Lastefond on tüdruku ravi toetanud alates 2012. aasta aprillist, hüvitades tema ravimikulud 450 eurot kuuekuulise ravikuuri kohta. Fond jätab Jekaterina toetamist käesoleva aasta lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles