Haigla vajab laste aitamiseks heade inimeste abi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diamond Touch puutetundliku laua ostmiseks palutakse heade inimeste abi.
Diamond Touch puutetundliku laua ostmiseks palutakse heade inimeste abi. Foto: TÜ Kliinikumi Lastefond

Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond palub heade inimeste tuge, et soetada tipptehnoloogiline neurorehabilitatsiooniseade - puutetundlik laud Diamond Touch.

Tegemist on uue rehabilitatsioonitehnoloogiaga, mille abil saab lahendada neuroloogiliste ja psühhiaatriliste haigustega kaasnevaid probleeme, selgitas lastekliiniku neuroloogia osakonna vanemarst-õppejõud dr Anneli Kolk. Aastas saaksid sellest tehnikast abi ca 250 TÜ kliinikumi lastekliiniku haiglapatsienti ning umbes 500 ambulatoorsel vastuvõtul käivat patsienti.

«Diamond Touch puutetundlik laud on abiks näiteks õpiraskuste, tähelepanuhäirete, käitumis- ja suhtlemisraskuste ning epilepsiaga laste treenimisel ja õpetamisel ning see on Eestis esimene võimalus laste sotsiaalse suhtlemise, koostöö ja kognitiivse poole ühtseks treeninguks,» räägib dr Kolk. Treening, mis seisneb väljatöötatud mängude kaudu keeruliste situatsioonide ja raskete olukordade virtuaalses lahendamises, aitab lastel koguda sotsiaalseid oskusi ning arendada koostööd ja planeerimist.

Puutetundlik laud võimaldab üheaegselt treenida nelja last, eristades samal ajal täpselt, kes mida teeb ehk kes treenitavatest mis eesmärgil on lauda puudutanud. Süsteem arvestab liigutustepõhist sisendit ja võimaldab registreerida ülesande täitmist ja koostööpõhist tegevust ja efektiivsust.

«Just tegevuse planeerimine ja jagamine ning sellel põhineva koostöö õppimine on neurorehabilitatsioonis leidnud aina olulisema koha, seda ka laste puhul. Nimetatud uus tehnoloogia ongi selleks arendatud ja välja töötatud. See võimaldab teaduspõhiselt treenida valdkonda, mis on seni puudulikult rehabiliteeritud ja jäänud tähelepanu alt välja,» toonitab dr Kolk.

Puutetundlik laud Diamond Touch maksab pea 14 000 eurot, millest ligi 6000 eurot tasub TÜ kliinikum. Ülejäänud 8000 euroga toetab uudse tipptehnoloogilise seadme soetamist lastefond, paludeski siinjuures abi headelt annetajatelt. Oma panuse andmiseks palub fond teha annetuse Tartu Ülikooli kliinikumi lastefondi annetuskontodele lisades selgitusse «Teemantlaud»:

Swedbank IBAN EE682200221015828742

SEB IBAN EE261010220014910011

Danske IBAN EE403300334408530000

Nordea IBAN EE791700017000285384

LHV IBAN EE527700771000610813.

Samuti võib seadme muretsemises koostöövõimaluste leidmiseks võtta lastefondiga ühendust aadressil sandra@lastefond.ee. Teemantlaud loodetakse lastekliinikule pidulikult üle anda käesoleva aasta septembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles