Imbi Moks: suurimaks haiglaks saamine üksi arstiabi paremaks ei muuda

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Eesti regionaalhaigla
Põhja-Eesti regionaalhaigla Foto: Liis Treimann

Asjaosaliste endi hinnangul Eesti kõige suuremaks haiglaks saamine üksi ravikvaliteeti ega arstiabi kättesaadavust patsientide jaoks ei paranda, kui haigekassa eelarve keskpikas perspektiivis ei muutu.

«Leian, et uue haigla ehitamine on kaalumist väärt idee, sest see võimaldab rajada hoone, mis arvestab patsientide ja personali kõiki tänapäevaseid vajadusi,» ütles Lääne-Tallinna Keskhaigla juhatuse esinaine Imbi Moks, vahendab meditsiiniuudiste portaal Med24.

Küll aga jääb küsimus, kuivõrd kuluefektiivne on olemasolevate haiglahoonete mehaaniline ühendamine. «Tallinna linn on seda ekspertidega korduvalt analüüsinud ning leidnud, et haiglate mehaaniline liitmine ei ole otstarbekas,» nentis Moks.

Ta lisas, et uuele taristule planeeritava haigla loomisel on peamine eesmärk silmas pidada just patsientide heaolu. Samas peab uus haigla olema kompetentsikeskus, mis loob erialaspetsialistidele väga head võimalused koostööks, tagades sellega parima ravitulemuse patsiendi jaoks.

Lääne-Tallinna keskhaigla juhatuse esinaine sõnul on uue haiglahoone asukohana on vestlusest läbi käinud Lasnamäe, kuid midagi kindlat veel temale teadaolevalt ei ole. Küll aga on geograafilisest asukohast tema sõnul tähtsam arvesse võtta selliseid aspekte nagu piisav parkimiskohtade arv ja hea ühistranspordiühendus patsiendile ning võimalikult kiire ja lühike tee kiirabile patsientide haiglasse toomisel.

«Eestis kõige suuremaks haiglaks saamine üksi ei paranda ravikvaliteeti ega arstiabi kättesaadavust patsiendi jaoks, kui haigekassa eelarve keskpikas perspektiivis ei muutu,» lisas Moks.

Tallinna linnapea Edgar Savisaare sõnul arutati 25. augustil Ida-Tallinna ja Lääne-Tallinna keskhaiglate nõukogude ühisel koosolekul seda, kuidas ehitada linna uus moodne haiglahoone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles