E-sigareti antireklaam tekitab küsimusi

Kerli Kivistu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigaretid.
E-sigaretid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Hiljuti valminud Suurbritannia Terviseameti (Public Health England) raportis kajastati, et e-sigareti ei ole seni seostatud veel ühegi tõsise terviserikkega. Eesti Tervise Arengu Instituut on selle seisukohaga kursis, kuid ei ole sellega päri ning on arvamusel, et e-sigarettide suhtes peaks olema pigem ettevaatlik.

Brittide raport ärgitas eesti tarvatajaid küsima, et kas e-sigarettidest maalitud pilt vastab tõele. Nimelt, raportist selgus, et e-sigaret on kuni 95 protsenti ohutum tavalisest suitsust, tulenevalt tuntud kartsinogeenide puudumisest e-vedelikus. E-sigaretis olevaid aineid ei ole seni seostatud ühegi tõsise terviserikkega ja sellest tulenedes on soovitatud NHS töötajatele pakkuda suitsetajatele alternatiivina e-sigarette.

Tervise Arengu Instituudi vanemspetsialist Liina Üksik sõnas, et Tervise Arengu Instituut on Suurbritannia Terviseameti seisukohaga kursis. «Meie teada on see hetkel ainuke riik, kes on võtnud nii konkreetse positiivse hoiaku e-sigarettide suhtes ja kuigi nende seisukoht e-sigarettide suhtes on toetav, leiab Maailma Terviseorganisatsioon, et e-sigarettide suhtes peaks olema pigem ettevaatlik,» sõnas Üksik.

Ta sõnas, et e-sigareti ohtlikkust ei tohiks hetkel võrrelda tavasigarettidega, kuna e-sigarettide kohta ei ole veel piisavalt palju uuringuid tehtud. «Ebapiisav hulk tõendeid ei lase teha konkreetseid põhjapanevaid järeldusi, kas ja kui palju ohutum e-sigaret tegelikult on. E-sigarettide täpsed terviseriskid on veel teadmata, kuna nende pikaaegse tarvitamise mõju alles uuritakse, mida ütleme ka tubakainfo lehel,» selgitas Üksik.

«Me ei toeta e-sigarettide tarvitamist ning ei saa levitada arusaama, nagu oleks e-sigaret täiesti ohutu. Turul on väga lai valik tooteid ning juba praegu on leitud neist erinevaid kemikaale, mistõttu ei saa olla tegemist tervist toetava tegevusega,» sõnas Üksik.

Tema sõnul ei saa väita, et e-sigaretid on ohutud, kuna Mürgistuskeskusest saadud teabe kohaselt on inimesed saanud e-sigareti vedelikest mürgistusi. «Kahele eelnevale faktorile on veel oluline lisada, et nikotiini sisaldavad e-sigaretivedelikud ei ole kindlasti tervisele ohutud, kuna nikotiin on ohtlik närvimürk, mis võib tekitada sõltuvust,» ütles Üksik.

Ravimiamet õigusnõunik Kaili Lellepi sõnul turustatakse nikotiini sisaldavaid tooteid ravimina Eestis närimiskummidena, transdermaalsete plaastritena, losengidena ja suuõõnespreidena ning neid kasutatakse eelkõige tubakasõltuvuse ravis.

«Nikotiini sisaldavate ravimite kvaliteet, efektiivsus ja ohutus on tõendatud ning Ravimiamet on väljastatud neile müügiloa,» selgitas Lellep. Ta ütles, et ravimina turustamiseks ei ole e-sigarettidele müügiluba taotletud ning amet ei ole seetõttu hinnanud e-sigarettide/vedelike ohutust, ega saa kommenteerida erinevate e-vedelike kangusega seotud küsimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles