Uued tõendid näitavad: Zika levib Itaalias ka sugulisel teel

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zika-viirus on põhjustanud tuhandete laste väärarengu.
Zika-viirus on põhjustanud tuhandete laste väärarengu. Foto: Nachod Doce/Reuters

Itaalia arstid registreerisid Firenzes Zika juhtumi, mille puhul nakatumine toimus nende hinnangul tõenäoliselt sugulisel teel.

Teadusajakirjas Eurosurveillance teisipäeval avaldatud aruandest selgub, et viiruse tõi Firenzesse 2014. aasta mais Itaalia mees, kes jäi haigeks pärast Tais puhkusel viibimist. Tal tekkis palavik ja lööve, mis kadusid nädala jooksul, kuid ligikaudu kolm nädalat hiljem tekkisid sarnased sümptomid tema kahekümnendates aastates tüdruksõbral.

Paar oli omavahel suguühtes ajal, mil mehe sümptomid olid taandunud ja naisel neid veel tekkinud ei olnud. Arstid diagnoosisid neil mõlemal esialgu Dengue palaviku, mille sümptomid on Zikaga sarnased. Kui aga maailmas hakkasid kiiresti levima teated inimeste nakatumisest sääskedega levivasse Zika-viirusesse, tegid meedikud uued analüüsid.

Arstide sõnul leidub mõlema patsiendi veres Zika-viiruse vastu võitlevaid antikehi, mille hulk on esimese ja teise proovi võtmise vahepeal tunduvalt kasvanud. See on nende hinnangul järjekordne tõend selle kohta, et Zika-viirus võib levida ka sugulisel teel.

Itaalia arstide aruanne tuli samal nädalal, mil USA terviseasutused andsid samuti teada, et uurivad 14 juhtumit, mille puhul Zika-viirus on tõenäoliselt levinud sugulisel teel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles