Osa taimetoitlasi jääb eluks vajalikest ainetest ilma (8)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taimetoitlased.
Taimetoitlased. Foto: Panther Media/Scanpix

Värskest uuringust selgus, et mõned taimetoitlased peaksid pöörama oma toitumisele rohkem tähelepanu, et saada kätte piisavalt eluks vajalikke aineid.

Ida-Soome ülikooli teadustöö näitas, et taimetoitlastel oli mitte-taimetoitlastest suurema tõenäosusega D-vitamiini, vitamiini B12, seleeni, joodi ja asendamatute rasvhapete puudus, kirjutab Yle.

Teadlased tõdesid, et tõenäoliselt oli osa taimetoitlaste eluks tarvilike ainete puudus tingitud sellest, et nad ei jälginud tasakaalustatud toitumise põhimõtteid.

Soome uurijad jälgisid taimetoitlaste ja kontrollgruppi kuulnud mitte-taimetoitlaste omaga. Teadlased küsisid 22 taimetoitlaselt nende söögi kohta kolme päeva jooksul ning nende toitainete tasemeid kontrolliti uriini- ja vereproovidega. Uuringu ajaks olid uuritavad taimetoitlased söönud taimetoitu keskmiselt kaheksa aastat.

Taimetoitlaste tulemusi võrreldi mitte-taimetoitlastest kontrollgrupiga. Tulemustest selgus, et D-vitamiini tase oli alla soovitusliku normi 24 protsendil taimetoitlastel. Mitte-taimetoitlastest oli see alla soovitusliku normi 6 protsendil.

Kontrollgrupi liikmetest vähem oli taimetoitlaste organismides ka beetakaroteeni, joodi, seleeni ja asendamatuid rasvhappeid. Uurijad soovitavad taimetoitlastel tarbida rapsiõli, et saada rohkem asendamatuid rasvhappeid ning süüa ka rohkem pähkleid ja marju, et söögis oleks piisavalt joodi ja beetakaroteene.

Samuti soovitavad nad taimetoitlastel süüa toitu, mida on rikastatud vitamiinidega. Uuringus osalenud taimetoitlastest 91 protsenti tarbis toidulisandina B12-vitamiini ja D-vitamiini.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles