Aprill on südamekuu

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liikumisharrastusega tegelemine aitab südame tervist hoida ja parandada.
Liikumisharrastusega tegelemine aitab südame tervist hoida ja parandada. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Aprillis tähistatakse tervise arengu instituudi eestvedamisel Eestis esimest korda südamekuud. Terve aprill on kaetud erinevate üritustega, mille eesmärk on juhtida inimeste tähelepanu südametervisele ja terviseprobleemide ennetamisele liikumise abil.

Südamekuu on välja kasvanud südamenädala traditsioonist, mida on peetud juba 23 korda, teatas tervise arengu instituut. Selle läbiv teema on liikumine ning iga nädal keskendub omakorda konkreetsemale teemale: liikumine ja vererõhk, liikumine ja kehakaal, liikumine ja kolesterool ning liikumine ja südamehaigused.

Südamenädalate algataja, kardioloog Margus Viigimaa sõnul on liikumine kõige lihtsam ning kõigile kättesaadav vahend, et enda eest hoolitseda ja terviseprobleeme ennetada. «Näiteks on liikumine ravimivaba võimalus vererõhu langetamiseks. Vererõhu langetamiseks piisab minimaalselt 30 minutist kiirest kõnnist päevas,» märkis Viigimaa. «Teise näitena tooksin fakti, et regulaarse liikumisega on võimalik langetada niinimetatud «halva» kolesterooli taset 10–15 protsenti ja tõsta «hea» kolesterooli taset 20 protsenti.» Kardioloog rõhutas, et liikumine ei tähenda ilmtingimata spordiklubiga liitumist, vaid näiteks käimist, kepikõndi, jooksmist, jalgrattasõitu.

Südame-veresoonkonnahaigused on Eestis esmane suremuse ning ülekaalukalt peamine haiglaravi põhjus nii meestel kui naistel. Üle poole kõikidest surmadest – 2014. aastal 8258 surma – oli põhjustatud vereringeelundite haigustest ning haiglaravi viibis samal aastal vereringeelundite haiguse tõttu 41 684 inimest.

Südamekuul korraldatakse igas maakonnas erinevaid liikumisüritusi ning need lisatakse kõik Terviseinfo portaali sündmuste kalendrisse. Praegu on teada üle 350 avaliku ürituse toimumine ning neid lisandub iga päev. Lisaks on Facebookis avatud üritus «Aprillis liigun poole rohkem», kuhu samuti koondub info erinevatest ettevõtmistest ning materjale südametervise hoidmise kohta.

Südamekuuga on liitunud ka tervist edendavate töökohtade võrgustikku kuuluvad ettevõtted, samuti lasteaiad ja koolid, ning neis tehtavad tegevused jõuavad samuti südamekuu kalendrisse. Samuti lööb kaasa Südameapteekide kett, kes korraldab oma apteekides terve kuu jooksul tervisenäitajate mõõtmisi.

Tallinnas kesklinnas saab 2.–29. aprillil osaleda tasuta treeningutel, viia füüsis suvevormi, analüüsida oma senist eluviisi ja kõrvaldada sealt ebatervislikud ning südant koormavad harjumused, tunda üheskoos rõõmu täisväärtuslikust elust ning kõigele heale avatud südamest.

Tallinna kesklinna vanema asetäitja Helen Lausma-Saare sõnul on südamekuul hea võimalus panna paika prioriteedid, millest elus lähtuda. «Meil on valida, kas kulutada end hoolimatult ja südame tervisele mõtlemata, või elada kõrge eani täisväärtuslikku, tervislikku elu, valmistades sellega rõõmu nii endale kui oma lähedastele. Meie asises maailmas osatakse väärtustada korterit, autot, pangaarve suurust, samas sageli ei aduta, et tõeline rikkus peitub heas tervises ning oskuses säilitada kõrge vanuseni tegus ja optimistlik ellusuhtumine,» rääkis Lausma-Saar. Tallinnas on südamenädalaid korraldatud alates 1993. aastast, kuid see kord otsutas ka Tallinna kesklinna valitsus pühendada südametervisele terve kuu.

Südamekuu üritused Tallinnas

Südamekuu saab avalöögi 2. aprillil kell 12.00 Järve metsa terviserajal, kus Tallinna kesklinna valitsuse, Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti ning Spordiklubi Sparta ühistöös toimub esimene välitreening SuveVorm. Nii aeroobset toonust kui lihaste vastupidavust stimuleeriv treening sobib igas vanuses sportlikele meestele ja naistele, on vaheldusrikas, mitte üleliia koormav, ent tõhus.  Tasuta treeningud toimuvad ka 9., 16., 23. ja 30. aprillil. Kogunemine Sparta klubi juures (Pärnu mnt 139c) kell 11.45.

Spordiklubis Reval Sport (Aia 20) toimuvad 4.–30. aprillini tasuta rühmatreeningud ning igal neljapäeval kell 18.00 loeng «Treeningute alustamise ABC».

7. aprillil on Kesklinna Sotsiaalkeskuses (Liivalaia 32) võimalik osaleda eakate terviseneljapäevakul, kus pakutakse naerujooga jätkukursust ning tegeletakse tiibeti võimlemisega.

24. aprillil korraldab Spordiklubi Sparta lahtiste uste päeva, kus saab tasuta külastada nii jõusaali, rühmatreeninguid, kui kuulata südametervise teemalisi loenguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles