Lihashaigete selts: annetusi on jäänud palju vähemaks

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jää-ämbri väljakutse annetustest on toetatud mitmeid abivajajaid.
Jää-ämbri väljakutse annetustest on toetatud mitmeid abivajajaid. Foto: Panther Media/Scanpix

Eesti Lihasehaigete Seltsi (ELSi) juhatuse tegevjuht Mare Abner tõdes, et jää-ämbri väljakutsega õnnestus koguda annetusi ja toetada ALS haigeid, kuid praeguseks on püsiannetajaid jäänud palju vähemaks. 

Paari aasta eest Ameerikast Eestisse jõudnud amüotroofilise lateraalskleroosi (ALSi) ehk motoorneuroni haigete toetuskampaania: jää-ämbri väljakutse aitas koguda tuntust ja rahalist toetust ka Eesti lihasehaigete seltsile (ELSile).

Saadud raha jagati edasiste tegevuste paremaks planeerimiseks kaheks osaks. ALS-haigete ja laiemalt motoneuroni (MND) lihashaiguse spetsiifikaga tegelemiseks otsustas selts kasutada 75%, ELS-i kui terviku arendamiseks aga 25% annetustest.

Abneri sõnul on 2015. aastal ALS fondi rahadest toetanud igakuiselt ühe ALS haige toimetulekut. Abivahendite osas on aidatud maksta kuue inimese omaosalust ja teenuste osas on toetatud ühte inimest. Ka on on ELS toetanud kahe inimese osavõttu ALS/MND rahvusvahelisest konverentsist Jurmalas ning seltsi kahepäevast suve õppe- ja toimetulekulaagrit Lõuna-Eestis.

Ka 2016. aastal on jätkatud ALS/MND haigete toetamist. Jätkame ühe inimese toetamist toimetulekutoetusega, täpsustamisel on kahe haige abivahendi, ravimi või meditsiiniteenuse vajadust. Liikmetele korraldasime kahepäevase suveseminari Tallinn Viimsi SPA-s.

Pärast väljakutset on jäänud seltsi toetama aga vaid mõned üksikud inimesed. Abneri sõnul pole ka annetussummad tavaliselt väga suured, jäädes viiest kuni kümne euroni, mistõttu kutsub ta inimesi üles seltsi jätkuvalt toetama. Eesti Lihasehaigete Seltsi arveldusarve on EE021010052002295000.

Seltsist toetuse saamiseks tuleb täita taotlus www.els.ee/index.php?page=447), allkirjastada ja saata kas postiaadressile: Toompuiestee 10-220, 10137 Tallinn või digitaalsete allkirjadega e-posti aadressile: els@els.ee. Taotlus peab olema korrektselt täidetud ja allkirjastatud. ELSi juhatus vaatab taotlused üle ja otsustab, kui suures osas saame toetada ALS/MND inimest.

Taotlemisel pöördub ELSi juhatus ALS/MND haigete raviarsti, haigekassa, sotsiaalkindlustusameti klienditeeninduste ja Astangu kutserehabilitatsiooni, samuti kohalike sotsiaaltöötajate poole.

«Kui märkate, et ALS/MND haige vajab mingit toimetuleku teenust/abivahendit sotsiaalvaldkonnas või meditsiinilist abi, andke teada haigele või tema tugiisikule, et oleme valmis toetama teda omaosaluse osas,» ütles Abner. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles