Lugeja küsib: miks lasteaias sokkide väel olla ei lubata?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ortopeedide hinnangul ei pea tervete jalgadega väikelaps kandma lasteaias kingi.
Ortopeedide hinnangul ei pea tervete jalgadega väikelaps kandma lasteaias kingi. Foto: Panther Media/Scanpix

«Miks ortopeedid soovitavad lasteaia sisejalatsitena kõvemapoolseid jalatseid ning paljajalu-sokkis olla ei lubata?» uuris lugeja.

«Minu loogika ütleb, et kui muidu soovitatakse ikkagi paljajalu olla, siis sisejalatsid võiksid ju olla hoopis võimalikult paljajalu oleku sarnased. Näiteks osad vanemad kiidavad Dottyfish nahast kinniseid susse, mis ei pidanud higistama ega kergesti märjaks minema,» lisas lugeja.

Vastab Tallinna lastehaigla traumatoloog–ortopeed Silvia Nittim.

Lugeja on valesti aru saanud. Võib-olla lasteaedades nõutakse selliseid jalanõusid, seda mina ei tea, aga ortopeedidel pole midagi selle vastu, et lapsed lasteaias  sussides või sokkidega oleksid.

Kõvemapoolseid kingi soovitatakse ikka lapsele, kellel on jalgadega probleeme. Me ravime diagnooside järgi ning ravikinga saamiseks peab lapsel olema siiski enne diagnoos. Pole nii, et kõik lapsed oleksid ühesugused, neil kõigil oleks jalgadega probleeme ja tuleks kanda selliseid jalatseid.

Ka vanemad on meie poole pöördunud ja öelnud, et lasteaias on kõigil sellised jalanõud, paluks minu lapsele ka. Aga lapsed ei pea kingades käima. Sageli aetakse segamini põhjused ja tagajärjed. Pigem üks päev vähem kinga, mitte rohkem!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles