Kõik, mida on vaja teada kätepesust

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Apotheka / Shutterstock

Hoolikas kätehügieen aitab nakkushaigusi eemal hoida, seepärast tasub just viirushaiguste leviku ajal puhastada käsi põhjalikult, rõhutab Apotheka apteeker Kerli Valge.

Vähene käte hügieenile tähelepanu pööramine on kõige tavalisem nakkuste leviku põhjus. Nakkushaiguste vältimiseks on tark hoida käed puhtad nii kodus, koolis, restoranis kui ka kõikjal mujal.

Pesemine ja antiseptika

Käsi tuleb põhjalikult pesta tööpäeva alguses või juhul, kui käed on nähtavalt mustad. Kui pesta käsi seebi ja veega 15 sekundit, väheneb neil võõra mikrofloora hulk 10 korda, 30 sekundi jooksul aga juba ligi 1000 korda. Sellegipoolest tuleb käsi pesta mõistlikkuse piires, sest ülemäärane pesemine võib naha kaitsebarjääri lõhkuda, samuti võivad mõningate bakterite tüved seebilahuses paljuneda.

Igapäevase kätehügieeni juures, eriti viirushaiguste leviku kõrgajal, on kätepesu kõrval olulised ka käte antiseptika ja nahahooldus.

Käte antiseptikat tehakse alkoholi põhjal valmistatud antiseptikuga 30 sekundi jooksul. See vähendab bakteriaalset mikrofloorat käenahal 10 000 korda. Kui vahend on aga nahal 60 sekundit, väheneb bakteriaalse mikrofloora hulk kuni 100 000 korda. Seega on antiseptika palju tõhusam, kui pesemine seebi ja veega.

Tehnika!

Korrektse kätehügieeni juures on väga oluline puhastamistehnika. Selleks, et näha, kui korrektselt käsi pestakse, on välja töötatud seade, mis on õppevahendina kasutusel näiteks Tallinna tervishoiu kõrgkoolis ning koolitustel haiglates, koolides ja mujal. Kätepesutehnika kontrollimiseks laseb katsealune oma kätele antiseptikut, millel on ultraviolettmarkerid. Käte pesemist imiteerides hõõrub ta vahendi kätele 30 sekundi jooksul ühtlaselt laiali. Ultraviolettlampide valguses paistavad vahendiga kokku puutunud kohad märgatavalt heledamad kui muu nahk. Eduka tulemuse korral peavadki labakäed ja randmed heledaks jääma.

Milliseid vigu aga pestes tehakse? Kõige sagedamini unustatakse hõõruda seepi pöidlapealsetele, küünealustele, sõrmevahedele ja -otstele. Korralikult tuleks pesta ka sõrmuste alla jäävat nahka, sest muidu hakkavad seal niiskuses bakterid paljunema. Seep tuleks voolava vee all maha loputada sõrmedest küünarnukkideni.

Muide, isegi meedikute rõivaste varrukapikkus pole kunagi üle kolmveerandi just selleks, et saaks korralikult teha käte antiseptikat, käsi pesta ja loputada nii, et vesi voolab puhtamalt mustemale pinnale.

Kuidas antiseptikut kasutada?

Käte antiseptikuid on saadaval vedeliku ja geelina, lisaks on olemas salvrätikud, mida on immutatud naha kaitsekomponente sisaldava antiseptikuga. Eestis kasutatakse aina rohkem antiseptilisi tooteid just geeli kujul, sest geel on mugav ja tõhus ning lendub vaid vähesel määral. Valik on lai ja sobiva toote peaks leidma nii lastele koolikotti, kontorisahtlisse kui ka kõige pisemasse käekotti. Menukaimad antiseptilised vahendid, mida näiteks Apotheka Netiapteegis müüakse, on geelidest näiteks Purell Advanced desinfitseerivad geelid, Ciccarelli SOS ja Antiseptiline kätegeel aaloe ja E-vitamiiniga, salvrätikutest Sterillium Des ja Chemisept wipes salvrätikud, antiseptilistest spreidest Pharmacare antiseptiline sprei.  

Käte antiseptikat peaks tegema pärast käte pesemist ja kuivatamist, sest märjal nahal olev vesi lahjendab vahendit. Samas on antiseptikut hea kasutada ka siis, kui vett ja seepi pole käepärast. Antiseptilised salvrätikud on väga kasulikud reisil olles. Nendega saab kerge vaevaga puhastada käsi ja pindu, näiteks söögiriistu. Ühtlasi on need mugavad laste käte puhastamiseks, kui vett ja seepi pole lähedal.

Käte puhastamiseks antiseptikuga kantakse umbes pool teelusikatäit (3 ml) lahust kuivadele kätele, jaotatakse ühtlaselt nahale ning hõõrutakse siis käsi nende kuivamiseni ehk ligi 30 sekundit. Kui käed saavad kiiremini kuivaks, oli vedelikku liiga vähe ja puhastamine pole nii tulemuslik. Vahendit laiali hõõrudes tuleb erilist tähelepanu pöörata sõrmeotstele, pöialdele ja sõrmevahedele. Kirurgilise antiseptika korral kantakse kätele 10 ml lahust ja käsi hõõrutakse poolteist minutit.

Toimeaineks alkohol

Apteegis pakutakse antiseptikuid kätele, nahale, jalgadele ja limaskestadele. Kõigi nende põhitoimeaine on alkohol (näiteks etanool või isopropanool), välja arvatud limaskestade antiseptikud, mis on valmistatud vee põhjal. Alkoholisisaldus massiühiku kohta peab antiseptikus olema vähemalt 70 protsenti, väiksema sisalduse korral on tegu lihtsalt puhastustootega. Kätele mõeldud antiseptikud sisaldavad ka nahakaitsekomponente, nagu glütseriin, pantenool või aaloe, et nahka niisutada ja pehmendada.

Nahahooldus on käte hügieenis pesemise ja antiseptika kõrval tähtis roll. Käsi tuleb kreemitada,

vastasel juhul võivad seep ja naha kaitsekomponendita antiseptik nahka ärritada ning kuivanud nahalõhedesse sattudes valu või kipitust põhjustada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles