Aspergeri sündroomiga poiss saab hobustelt abi

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim hobuse seljas.
Siim hobuse seljas. Foto: TÜ Kliinikumi Lastefond

Aprillis asus TÜ kliinikumi lastefond toetama Aspergeri sündroomiga 10-aastast Siimu, kes vajab oma haigusega toimetulekuks ratsutamisteraapiat. 

Fond teatas, et  aitab katta selle kulud 1080 euro ulatuses ühe aasta jooksul.

Poisi peamised probleemid ilmnevad sotsiaalse suhtlemise valdkonnas, sest lapse arusaam sotsiaalsetest olukordadest on vähene. Samuti on tal raske toime tulla rohkete stiimulitega keskkonnas, eelkõige koolis, kus tekivad väsimus, pingeolukorrad, raskused emotsioonide valitsemisega ning eelnevast tulenevalt ka raskused käitumise kontrollimise ja organiseerimisega. Siim on ettearvamatu ning motoorselt äärmiselt rahutu. Puudujäägid on ka teiste inimeste motiivide, reageeringute, seisukohtade ja emotsioonide tajumises. Samuti valmistab Siimule raskusi meeskonnas tegutsemine ning reeglitest ja kokkulepetest kinni pidamine. Poiss väldib silmsidet ning tema jaoks on keeruline uute inimestega kohanemine, mis ei pruugi alati õnnestudagi. Võõra inimesega ei ole nõus alguses vestlema ja vaikib. Lapsega võib saada kontakti läbi mõne tegevuse.

Siim on alates 2016. aasta sügisest käinud ratsutamisteraapias, mis on talle väga hästi mõjunud: teraapia tulemusena on pikenenud tema silmkontakti aeg ja see ei tekita talle enam sisemist pinget. Ratsutamisteraapia jätkamine on vajalik edasiste eesmärkide täitmiseks: julgustada rääkimist, tõsta enesehinnangut ja suurendada omaalgatust tegevustes, vähendada sisemist pinget uutes olukordades ning pikendada veelgi silmkontakti aega.

Kuni 2016. aasta lõpuni sai laps teraapias käia rehabilitatsiooniplaani alusel, sealt edasi on selle eest tasunud pere ise. Et perekonna kulusid vähendada, otsustas abikäe ulatada Lastefond, kes katab 90% ulatuses Siimu ratsutamisteraapia kulud.

Siimu ema on fondile ja annetajatele abi eest väga tänulik. Tema sõnul armastab poeg väga käia muuseumides, teatris, kinos, kontsertidel ja mujal, kuid selleks oleks olnud väga raske raha leida, kui pere poleks saanud fondilt abi. Ema tõdes, et samas on Siimu arengu seisukohalt väga oluline viibida erinevates keskkondades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles