Kairi Bregadze haruldane haigus: olin kõhn kui piitsavars ja näost punniline (1)

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kairi Bregadze.
Kairi Bregadze. Foto: Erakogu

Kairi Bregadzel hakkasid 18 aastat tagasi juuksed välja langema ja teda kutsuti kaalulanguse tõttu piitsavarreks. Inglise arstid ei suutnud teda aastaid aidata ega diagnoosi panna. Õige diagnoosi sai ta lõpuks Eesti arstidelt.

«18 aastat tagasi hakkasid mul juuksed välja langema. Samal ajal tundsin end üha rohkem ja rohkem väsinuna, tujud kõikusid. Aastaid kannatasin kõhuvalu käes, olin näost kahvatu ja meeletult kõhn. Nii kaua kui mäletan, on mul kogu aeg külm olnud ning kehakaal alati 49 kilo kanti,» kirjutas 35-aastane Kairi oma Facebooki lehel.

Hüüdnimedeks luud ja piitsavars

«Sain selle tõttu palju ebameeldivaid ja pilkavaid hüüdnimesid – piitsavars, luud, pesulaud, käbi jne. Tundsin selle üle suurt piinlikkust ning olin väsinud seletamast, et söömine ei aita ning ma olengi selline. See kõik tegi tohutult haiget mu enesehinnangule ning pani mind inimestega üha vähem ja vähem suhtlema.»

Ka kirjutas ta, et käis ma arstide vahet ning tegin pidevaid vereanalüüse. «Arstid lihtsalt ei suutnud aru saada, mis mul viga võib olla. Lõpp tulemus oli see, et arstide arvates toimus see kõik minu peas ning nad tahtsid mulle antidepressante välja kirjutada.»

Siis aga, paar aastat tagasi, kui perre sündis kolmas laps, võtsid asjad väga halva pöörde. Ta veetis lapse esimesed elukuud haiglas Inglismaal, kus ta perega elab.

«Võisin magada 15 tundi järjest ning tõustes olin endiselt väsinud ning olematu energiaga. Võlgnen suure tänu oma emale, kes mind lastega aidates vapralt Eesti ja Inglismaa vahet lendas,» oli Kairi tänulik.

Ise uurimine viis tõe jälile

Peale suur iseseisvat uurimistööd otsustas naine uuesti vereanalüüsid teha ning palus kontrollida TPO antikehasid.

«Olin suures jahmatuses kui nägin, et minu antikehad olid 1300 (norm on 60). Konsultatsioonis käies ütles arst täiesti veendunult, et analüüsid on korras ja muretseda pole vaja. Tema ise nii ei arvanud, kuna luges, et kõrge TPO antikehade tase veres viitab Hashimoto türeoidiidile.»

See on krooniline autoimmuunne kilpnäärmepõletik, kus immuunsussüsteem ründab kilpnääret. Kairi sõnul võib inimene muutuda kas hirmkõhnaks või ülekaaluliseks.

Ravi abil saab taas elust rõõmu tunda

 «Mainisin seda ka arstile. Arst aga ütles, et nad ei saa selle haigusega midagi peale hakata. Kui Hashimoto kilpnääret kahjustama hakkab, siis seda saab ravima hakata,» sai ta vastuse Eesti erihaigla tuntud arstilt.

Kairi oli hämmingus, kuid samas ka väga rahulolev – lõpuks diagnoos! Kondine, juuksed hõredad, nägu punniline, kuid õnnelik

Nüüdseks on ta ennast kaks aastat ravinud ja heas seisukorras.

«Olen leidnud oma haiguse algataja ning arstid, kes sellest haigusest teavad. Ravin ennast ning olen tagasi saanud oma energia, enesekindluse, enamiku juukseid ning hea tuju!»

«Peale 18 aasta pikkust õudusunenägu oskan taas elust rõõmu tunda,» ütles Bregadze.

Missioon teavitada ja toetada teisigi

Kairi on oma eesmärgiks võtnud inimesi Hasimoto olemasolust teavitada ning kuulutada 20. juunil 2017 välja Hasimoto päev. Loe rohkem siit.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles