Sügavalt autistlik Ilja pääseb ratsutamisteraapiasse

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enamik peresid saab fondilt toetust ratsutamisteraapia jaoks.
Enamik peresid saab fondilt toetust ratsutamisteraapia jaoks. Foto: Panther Media / Scanpix / Nicole Effinger

TÜKi Lastefond toetabjuunist kaheksa-aastase Narva poisi Ilja ratsutamisteraapiat, mille eest tasumisel aitab fond perekonda aasta jooksul 1404 euroga.

Ilja on sügavalt autistlik poiss, kelle diagnoosiga kaasuvad olulised arenguprobleemid kõikides psüühilise arengu valdkondades, sh kõnes ja kognitiivses arengus, teatas TÜKi Lastefond.

Lapse raviarsti, TÜ kliinikumi lastepsühhiaatri dr Ene Essensoni sõnul on Ilja suhtlusvõime ümbritsevaga puudulik, kuna seitsme-aastasena puudub tal kõne ning ta oskab vaid aeg-ajalt häälitseda. Lisaks esinevad tal afektiivsed puhangud ning emotsionaalne labiilsus tingituna aistingute ülierksusest ja raskustest kohaneda uute olukordade ja inimestega, sõnas arst.

Ratsutamisterapeut Ene Kont on veendunud, et Ilja arengut toetaks ratsutamisteraapia. «See mõjub väga hästi just lastele, kel on raskusi suhte loomisel ümbritseva maailmaga ning esinevad ülitundlikkusreaktsioonid erinevatele aistingutele,» lausus ta.

Perele käib aga lapsele järjepideva teraapia võimaldamine üle jõu, mistõttu on neile abikäe ulatanud Lastefond, kattes 90 protsendi ulatuses kord nädalas toimuva ratsutamisteraapia kulud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles