Eestlanna võitleb USAs raske haigusega

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luupuse ravi on pikaajaline ning päris terveks inimene enam ei saagi. Küll võib õnnestuda haiguse pikk rahuolekus hoidmine.
Luupuse ravi on pikaajaline ning päris terveks inimene enam ei saagi. Küll võib õnnestuda haiguse pikk rahuolekus hoidmine. Foto: Panther Media/Scanpix

Saaremaalt pärit naine võitleb USAs luupusega ning tema sõbrad on kallite ravimite ostmiseks veebilehele GoFundMe teinud korjanduse.

Heli on luupusega võidelnud üle kahe aasta ning haigusega on kaasnenud mitmed teised tõved, näiteks kehvveresus, vaskuliit ehk veresoonte põletik ja perikardiit ehk südamepaunapõletik. 

Viimase viie kuu jooksul on Heli haiglas veetnud ligi 50 päeva. Arstid ütlesid naisele, et haigus ründab tema neerusid ning vaja on alustada tugevamate ravimite ning kemoteraapiaga.

Sõbra sõnul, kes GoFundMe lehele Heli aitamiseks üleskutse kirjutas, on naine väga vapper ning ei kurda kunagi, samuti ei tihka ta ise naljalt abi paluda.  

Haigusega käivad kaasas suured raviarved ning kuigi Heli on seni püüdnud tööl käia, ei suuda ta seda enam. Eestlannal ei ole USAs peret ning teda on toetanud sealsed sõbrad, kes nüüd uute ja kallimate ravimite hankimiseks annetusi paluvad. Eesmärgiks seatud 50 000 dollarist on kokku saadud ligi 2500 dollarit.

Luupus on krooniline põletikuline tundmatu põhjusega sidekoehaigus, mis haarab liigeseid, neerusid, kelmeid, veresoonte seina ning mis põhiliselt esineb noortel naistel ja ka lastel.

Esinemissagedus on 1-7 inimest 100 000 kohta, kusjuures naised haigestuvad ligi viis korda sagedamini kui mehed. Haiguse kulg hõlmab perioode, kus haigus on rahuolekus ehk remissioonis. Luupust ei ole võimalik ennetada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles