Laste hammaste tervis

, Haigekassa tervise edenduse- ja kommunikatsiooni talituse spetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Lapsed on meie tulevik. Selleks, et laps kasvaks heas ja arenevas keskkonnas on väga palju ära teha tema vanematel ja üldse kogukonnal tema ümber. Märkamine ja julgus vajadusel sekkuda ei vaja muud, kui teadlikkust. Teadlikkuse puudumisel ohustavad meid aga mitmed tõsise iseloomuga tagajärjed, mille likvideerimine võib olla aeganõudev ja väga kulukas. 

Terviseteadlikkus saab lapsel alguse kodust, hiljem ka haridusasutusest ja tervishoiutöötajalt, kuid ennekõike on oluline roll siiski lapsevanemal, kes kujundab oma lapse käitumisharjumused juba maast madalas olles ise lapsele peamiseks eeskujuks.

Loomulikult on lapse arengu juures vaja jälgida nii mitmeid tegureid, et midagi jääb kindlasti märkamata. Tegelikult on kõik lihtsam, kui me ette kujutame. Võtame näiteks ülekaalulisuse, mis on täna üheks suureks probleemiks laste seas nii Eestis, kui ka mujal maailmas. Kui me saame hakkama selle probleemiga, et õpetame lapsi paremini toituma, rohkem liikuma ja oma keha tunnetama siis tegelikkuses hoiame me sellega ära hulga veel teisigi kaasnevaid probleeme. Üheks neist on hammaste tervis.

Hammaste tervis nagu ka inimese üldine tervis sõltub suuresti elustiilist ja juba varakult omandatud harjumustest. Kes mäletab lapsepõlvest hammaste pesu, kui meeldivat tegevust? Pigem oli see üks tobe kohustus. Ehk on põhjus selles, et meid sageli sunniti seda tegema ilma, et keegi oleks väga põhjendanud, miks seda vaja on. Seega on laste puhul väga oluliseks teguriks selgitamine, erinevate situatsioonide kirjeldamine ning mängulisus. Hambapesu, mis on üheks oluliseks teguriks suuhügieeni hoidmisel saab väga lihtsalt lõbusaks teha, pannes pesu ajaks käima lapse lemmiklaulu, kasutada liivakella või stopperit, et 2-3 vajaliku pesuminutit täis saaksid. Väikelaste puhul on oluline, et laps omandaks hambaharja tähenduse juba varakult, hoides ise hambaharja suus ning juba harjavaid liigutusi järgi tehes. Loomulikult ei suuda väikelaps ise oma suud väga hästi puhtaks pesta, selleks ongi oluline, et lapsevanem lapse hambad pärast ise üle peseks. Noorukite tervisekäitumine on teatud vanusest alates sageli aga vanemate kontrolli alt väljas. Vanem ei kontrolli enam hambapesu ning ei jälgi lapse toitumisharjumusi. Eriti õnnetus seisus on noored, kes ei ole teadlikud suuhügieeni tähtsusest ning kellel ei ole regulaarset harjumust suuhügieeni eest hoolitsemisel.

Kui mõtleme sõnapaarile hambad ja elustiil siis esmalt seonduvad kohe pahed, mis võivad hambaid rikkuda näiteks erinevad tubakatooted (suits, mokatubakas), kui ka kohvi ja muid pigmenti sisaldavad joogid. Aga leidub ka hoopis tervislikemaid eluviise, mis hammaste tervist ohustavad. Üheks selliseks näiteks on sportimine, kus magustatud spordijoogid kahjustavad märkamatult meie hambaid. Sellised spordijoogid koguvad üha enam noorte seas populaarsust ning nende tarvitamist reklaamitakse aktiivselt ka sotsiaalmeedias, mis teeb joogid veel eriti atraktiivseks. Suhkrukahjustuste vältimiseks soovitame viimase lonksuna juua puhast (kraani)vett. Teine oht sportimise juures on hammaste kulutamine, kus pingutuse ajal hambad jõuga kokku lükatakse või krigistatakse. Kui selline käitumine on regulaarne siis on tulemuseks hambakroonide kulutamine, mis omakorda põhjustab hambumushäireid ja teisi suutervisega seotud probleeme. Kui tekib kahtlus, et hambad saavad sportimisel suuremat koormust siis pöörduge kindlasti oma hambaarsti poole. Hammaste kahjustamist sportimisel saab ära hoida spetsiaalsete hambakapedega, mis ei lase hambaid hõõrdumisel kulutada.

Tervete hammastega täiskasvanuellu

Lapsed ja noored ning ennekõike nende vanemad peaksid oma järeltulijatele selgeks tegema, et tervete hammastega täiskasvanuellu astumine aitab neil tulevikus esinevaid suutervisega seotud probleeme ennetada ning läbi selle ka kõvasti kokku hoida.

Võimalus, mida kindlasti tasub tervete hammaste nimel kasutada on vähemalt kord aastas hambaarsti külastamine, mida saab haigekassa lepingupartnerite juures teha tasuta, kuni lapse 19-aastaseks saamiseni.

Lisaks rakendus 1. juulist 2017 uus täiskasvanute hambaravihüvitis, mis on väga suureks abiks noorele, kes on oma hambad enne 19-aastaseks saamist korda teinud või regulaarselt kontrollis käinud. Täiskasvanute hambaravihüvitis aitab noorel ka edaspidi hambad ilma suurte kuludeta korras hoida.

Hambaravijärjekorrad võivad olla küllalt pikad, seega ei tohiks seda visiiti edasi lükata. Kui Su lapsel ei ole veel kindlat hambaarsti siis uuri haigekassa kodulehel (www.haigekassa.ee) olevalt kaardirakenduselt, kus asub Sulle lähim hambaarst, kelle juurde oma laps kirja panna.

Lisainfot laste hammaste tervise kohta ning ka palju muud leiab leheküljelt www.suukool.ee.  

Meeles tuleb pidada seda, et piimahammaste õige hooldus tagab ka jäävhammaste tervise. 

Copy
Tagasi üles