Parimat koolitoitu tehakse Vääna mõisakooli köögis

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna toidumessil valiti parimaks koolisööklaks Vääna mõisakool, mida esindasid kokad Jaanika Rist ja Katrin Noodapera. Võidu tõid neile värskekapsa-hakklihasupp, kamakreem ning räimepannkook köögiviljadega.


Finaalis osalenud seitsme kooli kokad pidid kahe tunni ja 20 minuti jooksul valmistama kolm rooga – tavapärase koolilõuna ehk supi ja magustoidu, mida reaalselt ka koolis pakutakse ning lisaks uuendusliku kala-köögiviljaroa omal valikul.

Toiduasjatundjatest koosnev žürii hindas kokkade professionaalsust, hügieeninõuete täitmist, toiduvalmistamise protsessi, roogade välimust, maitset ja serveerimise temperatuuri, samuti roogade omavahelist sobivust ning toitainelist koostist. Kala-köögiviljaroa juures jälgiti lisaks ka innovaatilisust, võimalikku populaarsust õpilaste seas ja roa reaalse valmistamise võimalust koolisöökla tingimustes.

Žürii esimehe, restorani C´est La Vie peakoka Vello Kivibergi sõnul oli võistlus pingeline ja tasavägine. «Finaalikohta olid kõik road väärt. Parima supi tegid Vääna mõisakooli kokad, parim magustoit oli Tabasalu ühisgümnaasiumi ahjus küpsetatud õunad meekastmega. Uuendusliku roa eest sai kõrgeimad punktid Valga põhikooli lõhe-köögiviljavormiroog.»

Konkursile registreerus sel aastal kokku 22 kooli. Lisaks osalesid finaalis Häädemeeste kool, Kose-Uuemõisa lasteaed-lool, Martna põhikool ja Tallinna Mahtra gümnaasium.

Kiitus läheb ka järgnevatele koolidele: Ahtme kool, Antsla gümnaasium, Ardu kool, Haabersti vene gümnaasium, Kammeri kool, Kehra gümnaasium, Keila-Joa sanatoorne internaatkool, Kiigemetsakool, Kohila gümnaasium, Loksa gümnaasium, Lüllemäe põhikool, Melliste algkool-lasteaed, Paikuse põhikool, Tartu Herbert Masingu kool ja Tõstamaa keskkool.

Tervise Arengu Instituut valis parimat koolisööklat tänavu juba kuuendat korda. Konkursi eesmärk on juhtida avalikkuse tähelepanu koolitoidule ning selle valmistajatele ning tunnustada parimaid. Omavahel mõõtu võttes ja häid kogemusi jagades paraneb toitlustajate professionaalsus ja koolitoidu kvaliteet ning tõuseb selle populaarsus õpilaste seas.

2010. aasta parima koolisöökla tiitel läks Sõmeru põhikoolile Lääne-Virumaalt, mida esindasid Urmas Lindlo ja Marje Sõgel. 2009. aastal läks võit Kivi-Vigala põhikooli ning aastal 2008 Jüri gümnaasiumile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles