Ida-Tallinna keskhaigla soovitab keisrilõiget palunud naistel ise sünnitada

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imik. Pilt on illustratiivne.
Imik. Pilt on illustratiivne. Foto: Andres Haabu / Postimees

Ida-Tallinna keskhaigla naistekliiniku perinataalkeskuse juhataja Ferenc Szirko sõnul nende haiglas keisrilõiget palunud naistele seda ei tehta ning rasedal soovitatakse ise sünnitada.

Tuntud günekoloog vastas küsimusele, miks haigla naise soovile vastu ei tule, et «keisrilõike tegemine ei sõltu soovist». Szirko kinnitusel pakub haigla paanilise sünnitushirmu tõttu operatsiooni palunud rasedale lisanõustamist ja konsultatsioone. Samas tulevat Ida-Tallinna Keskhaiglas harva ette juhuseid, kus naised keisrilõiget küsivad ning sel juhul soovitatakse naisel endal sünnitada.

Kui tegemist oleks alati esmase operatsiooniga, siis arsti sõnul oleks jumet arutelul, kas naine võib ise otsustada, kas ta loobub vabatahtlikult isesünnitamise rõõmust, kuna tegemist on turvalise lõikusega.

Ka saavad lastearstid operatsiooni korral edukalt hakkama sagedamini lastel esinevate hingamishäiretega lastel. «Kuid emapalk on soodustanud jõudsa teise ja kolmanda lapse sünnitamise lainet, ja kordus-keisrilõige on juba hoopis midagi muud. Ohud emale on kordades suuremad, võrreldes esmase operatsiooniga,» toonitas arst.

Ta selgitas, et suurel osal naistest tekkivad pärast keisrilõiget kõhtu laialdased liited, sagenevad platsenta kinnitushäired, tõuseb verejooksu ja naaberelundite vigastuse oht operatsiooni ajal. Ka on kordusoperatsioon esmasest märksa pikem ja nõuab arstilt tõelist meisterlikkust. «Mina ise arvan, et operatsiooni soov ei ole demokraatia või emantsipatsiooni teema, vaid kaine mõistuse küsimus,» arvas meedik.

Ta lisas, et vastavalt rahvusvaheline naistearstide seltsi seisukohale tehakse keisrilõiget vaid näidustusel. «Peamisteks sünnitusabiga seotud haigestumise ja suremuse põhjusteks on ebaselge põhjusega sünnieelne hukk, sügav enneaegsus ja arengurikked: seepärast ei mõjuta edasine keisrilõigete osakaalu suurendamine neid näitajaid,» selgitas Szirko. Mõneski riigis on arsti sõnul õnnestunud väljapaistvaid tulemusi saavutada ilma kahekümneprotsendilist keisrilõigete osakaalu ületamata.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles