Soodusravimite loetellu lisandub uusi ravimeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Alates 1. juulist 2012 lisandub soodusravimite loetellu uusi ravimeid 50, 75 või 100 protsendilise soodusmääraga. Samuti muudetakse mõnede juba soodustusel olevate ravimite väljakirjutamistingimusi.

Kui soodusravimite loetellu varem kantud ravimite hinnad ei lange, võib kindla tootenimega ravimit eelistavate patsientide jaoks omaosalus mõnevõrra suureneda. Kui arst on retsepti välja kirjutanud toimeaine järgi (mitte konkreetse tootja ravimi nimetusega), saab apteeker patsiendile sama toimeainega ravimite seast soodsaimat pakkuda.

Piirhinnaga hõlmatud gruppidesse lisatakse järgmiste toimeainetega uued ravimid:

50-protsendiline soodusmäär:

1) donepesiil (Alzheimeri tõve ravim);

2) levotsetirisiin (allergiavastane ravim);

3) lornoksikaam (valuvastane ravim);

4) sertraliin (depressiooniravim);

5) torasemiid (kõrgvererõhutõve ravim);

6) trimetasidiin (südame isheemiatõve ravi lisaravim).

75-protsendiline soodusmäär:

1) alendroonhape (osteoporoosiravim);

2) amlodipiin (kõrgvererõhutõve ravim);

3) atorvastatiin (vere kolesteroolitaset alandav ravim);

4) glimepiriid (suhkurtõve ravim);

5) kaltsipotriool+beetametasoon (psoriaasiravim);

6) losartaan (kõrgvererõhutõve ravim);

7) montelukast (astmaravim);

8) sitagliptiin (suhkurtõve ravim);

9) imikute toitesegu (madala sünnikaalu korral kasutatav toitesegu);

10) valsartaan (kõrgvererõhutõve ravim).

100-protsendiline soodusmäär:

1) flukonasool (seeninfektsiooni vastane ravim);

2) kvetiapiin (psühhoosivastane ravim);

3) ibuprofeen (valuvastane ravim);

4) letrosool (kasvajavastane ravim);

5) levetiratsetaam (epilepsiaravim);

6) mükofenoolhape (siirdamisjärgselt kasutatav ravim);

7) olansapiin (psühhoosivastane ravim);

8) sevelameer (neerupuudulikkuse ravim);

9) toitained ilma fenüülalaniinita (fenüülketonuuria korral kasutatav toitesegu).

Soodusravimite loetellu lisanduvad järgmised ravimid, mida senini ei soodustatud:

1) Tafluprosti sisaldav ravim TAFLOTAN silmatilgad, millele kehtestatakse 100-protsendiline soodusmäär järgmistel väljakirjutamistingimustel: ravimi esmase väljakirjutamise õigus oftalmoloogil glaukoomi raviks juhul, kui ravi jätkamine teiste glaukoomiravimitega on meditsiiniliselt vastunäidustatud bensalkooniumkloriidile tekkinud tõendatud ülitundlikkuse või olulise toksilise toime tõttu silma eesmisele osale.

2) Tobramütsiini sisaldav ravim TOBI PODHALER, mille väljakirjutamistingimused on 100-protsendilise soodustuse korral järgmised: ravimi väljakirjutamisõigus pulmonoloogil ja pediaatril Pseudomonas aeruginosa põhjustatud kroonilise kopsuinfektsiooni supressiivseks raviks tsüstilise fibroosiga patsientidel.

3) Linagliptiini sisaldav ravim TRAJENTA, mille väljakirjutamistingimused 75-protsendilise soodusmäära korral on järgmised: II tüüpi diabeedi suukaudseks kolmikraviks metformiini ja sulfonüüluurea preparaadiga või suukaudseks kaksikraviks metformiini või sulfonüüluurea preparaadiga juhul, kui ravi alustamine või jätkamine metformiini või sulfonüüluurea preparaadiga on meditsiiniliselt vastunäidustatud.

Muudetakse järgmiste soodusravimite loetellu kantud ravimite väljakirjutamistingimusi:

1) Toimeainet perindopriil sisaldavate ravimite väljakirjutamise tingimused – lisatakse 75-protsendiline soodusmäär kõrgvererõhutõve ja südamepuudulikkuse näidustusel.

2) Toimeainet rilusool sisaldava ravimi väljakirjutamise tingimused – lisatakse 100-protsendiline soodusmäär ravimi esmase väljakirjutamisõigusega neuroloogil amüotroofilise lateraalskleroosi näidustusel mehhaanilise ventilatsiooni vajaduseta patsientidele.

3) Täpsustatakse toimeainet amlodipiin+atorvastatiin sisaldava ravimi väljakirjutamise tingimusi 75-protsendilise soodusmäära korral järgmiselt: väljakirjutamisõigus kõrgvererõhutõve ja südame isheemiatõve raviks, kui samaaegselt on täidetud atorvastatiini kõrgema soodusmääraga väljakirjutamise tingimused.

4) Täpsustatakse toimeainet esetimiib sisaldavate ravimite väljakirjutamise tingimusi 75-protsendilise soodusmäära korral, viies need vastavusse statiinidele kehtivate tingimustega: düslipideemia raviks patsientidel, kellel esineb südame isheemiatõbi või muude veresoonte ateroskleroos, diabeet, südame- või neerukahjustusega raske hüpertensioon või müokardiinfarkti või müokardi revaskulariseerimisprotseduuri järgne seisund, kombinatsioonis atorvastatiini või rosuvastatiiniga, kui vaatamata nimetatud ravimi optimaalse annuse kasutamisele ei saavutata kolesteroolitaseme eesmärkväärtust. Ravimi väljakirjutamisele 100-protsendilise soodusmääraga kehtestatakse järgmised tingimused, samuti vastavuses statiinidele kehtivate tingimustega: düslipideemia raviks patsientidel, kellel esineb neerupuudulikkus alates III staadiumist, kombinatsioonis atorvastatiini või rosuvastatiiniga, kui vaatamata nimetatud ravimi optimaalse annuse kasutamisele ei saavutata kolesteroolitaseme eesmärkväärtust.

5) Täiendatakse toimeaineid flukonasool, itrakonasool ja vorikonasool sisaldavate ravimite väljakirjutamistingimusi 100-protsendilise soodusmäära korral järgmiselt: ravimi väljakirjutamise õigus kaasasündinud või omandatud immuunpuudulikkusega (pahaloomulise kasvaja raviga, organsiirdamise järgse seisundiga, HIV-tõve, aplastilise aneemia või süsteemse sidekoehaigusega) seotud mükoosi raviks ja profülaktikaks (kandidiaas, aspergilloos, krüptokokoos, alleskeriaas, muud täpsustatud mükoosid).

6) Lisatakse toimeainele gabapentiin 100-protsendiline soodusmäär järgmistel väljakirjutamise tingimustel (sarnaselt muudele uue põlvkonna antiepileptilistele ravimitele): ravimi esmase väljakirjutamise õigus neuroloogil epilepsia raviks, kui vana põlvkonna ravimid on vastunäidustatud, ebaefektiivsed või põhjustavad olulisi kõrvaltoimeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles