Töökeskkonna saab muuta tervislikumaks lihtsate vahenditega

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oktoobris tähistatakse üle maailma ergonoomiakuud, mille raames tuletatakse meelde, milline peab olema tervislik töökeskkond.

Sotsiaalministeeriumi töökeskkonna juhi kohusetäitja Veronika Kaidis tõdes, et Eestis on ergonoomiast vähe räägitud. Töökeskkonnaspetsialistid ettevõtetes on sellega küll kokku puutunud, aga lõplikku arusaamist napib.

Kaidise sõnul tagab ergonoomia mugavuse nii elu- kui töökeskkonnas. «Mugavuse mõiste on igaühe jaoks erinev. Seetõttu on vaja tunda inimese keha ja organismi loomulikke vajadusi, kuidas saavutada mugavus keskkonnaga kohanemiseks,» selgitas Kaidis. «Juhul kui inimene on ebaloomulikus asendis või ebamugavas, mitte ergonoomilises keskkonnas, siis tekivad pinged kehas, mis võivad kujuneda tõsisteks haigusteks. Töökeskkonna kontekstis nimetatakse neid kutsehaigusteks.»

End aidata on lihtne

Kaidise sõnul saab ümbritseva keskkonna muuta ergonoomilisemaks väga lihtsate vahenditega. Näiteks saavad arvutiga töötajad tõsta kuvarit kõrgemale või madalamale, jälgides, et kuvari ülemine äär on silmade kõrgusel. «Kui inimene peab vaatama kas liiga üles või liiga alla, tekib silmades ülekoormus ja nägemisteravus halveneb,» tõi Kaidis näite. Istumisasendi muutmiseks pole alati vaja soetada endale uut tooli, teinekord piisab tooli reguleerimisest õigele kõrgusele nii, et käed on toetatud lauale täisnurga all. Ergonoomilisi töövõtteid peavad tundma ka need inimesed, kes peavad tööl käsitsi raskusi teisaldama. Näiteks ei tohiks raskust maast tõstes kummardada, vaid tuleks kõverdada põlvi ja hoida selg sirge.

Kui töövahend on mitteergonoomiline, siis võivad tekkida luu ja lihaskonna vaevused. Ergonoomiline töökoht ja –vahendid aitavadki ennetada ja vältida sedalaadi tervisehädade tekkimist.

Ergonoomiakuu tähistamiseks toimub täna Tartus Ahhaa keskuses sotsiaalministeeriumi korraldatud ergonoomia konverents, kus räägitakse muuhulgas töökoha valgustusest ja tööandja ennetustegevusest töökohal. Samuti esitletakse tooteid ja teenuseid ning tudengid tutvustavad teadustöid.

Eestis tähistatakse ergonoomiakuud sel aastal esmakordselt, mujal maailmas on seda tähistatud alates 2003. aastast. Täna pärastlõunal avatakse ka uus tööelu portaal www.tööelu.ee, kuhu on koondatud erinev töösuhete ja töökeskkonna teave.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles