Streikivate arstide ukse taha jäänud ummistavad erakliinikuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Streikivate arstide ukse taha jäänud patsiendid on sunnitud erakliinikutest abi otsima.
Streikivate arstide ukse taha jäänud patsiendid on sunnitud erakliinikutest abi otsima. Foto: Elmo Riig / Sakala

Arstide streigi tõttu abita jäänud inimesed pöörduvad tervisemuredega erakliinikutesse, kus töötatakse täistuuridel.

Haiglavälist üld- ja eriarstiabi pakkuva tervishoiuettevõte Medicum juhatuse esimees Jaanus Vool ütles, et suuremates haiglates toimuva arstide streigi tõttu on neil järjekorrad pikad ja pöördujate hulk tunduvalt suurenenud.

«Täielik laviin on registratuuris, kasvanud on pöördumised telefoni ja interneti teel,» kinnitas Vool. Kui varem võttis telefonikõnesid vastu kaks töötajat, siis tänaseks vastab telefoni teel patsientide küsimustele kolm inimest. «Töö käib nagu laeva köögis,» kommenteeris Vool.

Eriti nõutud on neuroloogi, naistearsti, kõrva-nina-kurguarsti ja kardioloogi vastuvõtuajad. «Üritame kõik tahtjaid teiste aegade vahele mahutada,» kinnitas Vool.

Medicumi töötajad tunnevad streikivate arstide poolt survet ja neile heidetakse Voolu sõnul ette, et nad streiki murravad. «Arstid on Eestis tulnud ühest teaduskonnast ja ikka helistatakse üksteisele ja küsitakse, et kuidas te [streigis] ei osale. Me ei avalda oma kolleegidele streigiga seotult administratiivset survet. Medicumis on kõiki töötajaid hõlmav kehtiv kollektiivleping,» kinnitas Vool. 

Haigekassa hüvitab?

Erakliiniku Medisfäär registraator Natalja ütles, et kliiniku külastajaid on ka neil tavapärasest rohkem. «Osa helistab ja küsib üle, kas me võtame vastu haigekassa osalusega,» kinnitas Natalja lisades, et haigekassa ostab kliinikult teenuseid väga väikses mahus.

Kuu lõpus teeb Medicum kokkuvõtte, kui palju streigi tõttu pöördumiste arv suurenes. Praegu Vool veel täpset pöördujate arvu öelda ei oska.

«Meie haigekassa maht on suurusjärgus 12 000 esmast eriarstiabi juhtu kuus. Streigiga seoses lubatakse suurusjärk 3000 eriarstiabi juhtu veel lisaks kinni maksta,» arvas Vool lisades, et kindlaid kokkuleppeid veel haigekassaga ei ole. «See on hetkel vaid meie lootus.»

Praegu töötab Medicum täistuuridel ja kõik abivajajad võetakse vastu. «Teeme seda tööd, mis teistel haiglatel tegemata jääb. Kui haigekassa meile selle eest ei maksa, siis hüvitame omast taskust,» kinnitas Vool.

Haigekassa sai eelmisel nädalal nõukogult ülesande välja selgitada, mil määral on vajalik ja võimalik kasutada streigis mitteosalevaid tervishoiuteenuste osutajaid nende patsientide teenindamiseks, kes ei saanud streigi tõttu vastuvõtule.  

Haigekassa juhatus selgitas eile toimunud nõukogu koosolekul välja, et haigekassa igas piirkonnas on haiglavõrgu arengukavva kuuluvaid raviasutusi ja teisi lepingupartnereid, kes on vajadusel valmis osutama teenuseid senisest suuremas mahus, kinnitas haigekassa kommunikatsiooni peaspetsialist Kaili Kupits. «Detailseid kavasid enne põhimõttelise otsuse vastuvõtmist ei tehta,» lisas Kupits.

«Nõukogu neljapäevasel koosolekul arutati, et kui osapooled nõukogu otsuse raames kokkuleppele ei jõua, siis tuleks patsientidele luua võimalus ravile saada mujal ja vajadusel leida sellele ka rahaline kate,» ütles Koppel lisades, et nõukogu eile otsust vastu ei võtnud, kuna loodetakse, et  osapooled jõuavad nädala jooksul kokkuleppele, töörahu taastub ning kindlustatud saavad taas arstiabi tavapärases mahus.

Kahenädalane plaanilise ravi piiramine ei mõjuta haigekassa eelarvet ega raviasutuste lepinguid, küll aga võib seda tegema hakata, kui streik peaks edasi kestma, lisas Kupits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles