Noor geeniteadlane otsib raseduse katkemise põhjuseid

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Ligi veerand miljoni kroonine stipendium viib noore geenitehnoloogi Liina Nagirnaja aastaks Londonisse ülikooli, et uurida raseduse katkemise põhjusi.



Tartu Ülikooli geenitehnoloogia doktorandil Liina Nagirnajal (28) käib oma juhendaja, biotehnoloogia professori Maris Laane käe all kibe töö lausa kahe projektiga - mõlemad seotud patsientidega, kellel on olnud korduvad iseeneslikud abordid raseduse esimesel trimestril, kirjutab meditsiiniuudiste portaal

mu.ee

.

Esimeses projektis uurib ta geenide variante, mis võivad tõsta raseduse katkemise riski. Selle töö esimene etapp - geenimutatsioonide tuvastamine - on Nagirnajal koostöös naistearst Kristiina Rulliga seljataga ning teadusartiklidki avaldatud.

Brittide juures, mainekas ülikoolis Imperial College Londonis püüab Nagirnaja soomlasest professori Ilpo Huhtaniemi juhendamisel leida vastust küsimusele, millist geenide funktsiooni tema uuritavad geenivariandid täpsemalt mõjutavad, et see raseduse korduva katkemiseni viib.

Samu geene, kuid teisest aspektist, uurivad veel üksikud teadustöörühmad Indias, Ameerikas ja Inglismaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles