Lagrits võib pärssida elundisiirdamisel kasutatava ravimi toimet

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lagritsakommid.
Lagritsakommid. Foto: AFP / Scanpix

Taiwani keemikute sõnul takistab erinevates toiduainetes ja taimeravimites leiduva lagritsa koostisaine elundisiirdamise läbinud patsientidel kasutatava äratõukereaktsiooni vastase ravimi tsüklosporiini imendumist.


Selline koostoime võib potentsiaalselt lõppeda siirdatud elundi äratõukamisega, mis võib omakorda kaasa tuua erinevaid haigusi ja isegi surma, kirjutab

Science Daily

.

Teadlaste sõnul pole veel täpselt teada, kui suur kogus lagritsat inimesele halvasti mõjub. Kuna lagritsat sisaldavates toodetes varieerub selle peamise aktiivkoostisaine, glütsürritsiini kogus, soovitab Taichungis asuva Hiina meditsiiniülikooli keemik Pei-Dawn Lee Chao tsüklosporiini võtvatel patsientidel lagritsat täielikult vältida.

Tsüklosporiini võtavad lisaks elundisiirdamise läbinud patsientidele tuhanded inimesed ka reumatoidartriidi, teatud nahaseisundite ja teiste haiguste puhul.

Teadlased on teadnud juba aastaid, et teatud ravimid, toiduained ja ravimtaimed võivad vähendada tsüklosporiini taset organismis ning seetõttu tuleks neid seda immuunvastust allasuruvat ravimit võttes vältida. Selliste ainete seas on liht-naistepuna, sibulas ja teistes taimedes leiduv kvertsetiin, erinevad sibulad, ingver ja hõlmikpuu.

Teised uuringud on näidanud, et mõned ained, näiteks greibimahl, võivad aga hoopiski tõsta tsüklosporiini taset.

Ka lagritsa koostoime kohta erinevate ravimitega on olemas varasemaid uuringud. Lagrits võib mõjutada kõrge vererõhu vastaste ravimite, aspiriini, põletikuvastaste ravimite, insuliini ja suukaudsete rasestumisvastaste pillide toimet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles