Pool aastat ilma südameta elanud tuletõrjuja suri

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Augusti lõpus toimunud pressikonverentsil rääkis Jakub Halik, kuidas on elada ilma südameta.
Augusti lõpus toimunud pressikonverentsil rääkis Jakub Halik, kuidas on elada ilma südameta. Foto: Reuters / Scanpix

Tšehh Jakub Halik, kes elas kuus kuud ilma südameta, suri 37-aastaselt maksapuudulikkuse tõttu.

Jakub Haliki süda asendati selle aasta aprillis kahe mehaanilise pumbaga pärast seda, kui tal oli diagnoositud agressiivne vähivorm, kirjutab BBC.

Arstide kinnitusel suri mees maksapuudulikkuse, mitte tehissüdame tõttu. Arstide sõnul on selgusetu, miks teda tabas maksapuudulikkus ning praegu oodatakse lahkamise tulemusi.

Endine tuletõrjuja ootas doonornimekirjas uut südant.

Varem ei saanud talle uut organit siirdada, sest vähi tõttu ei saanud mees võtta elundi edukaks siirdamiseks vajalikke ravimeid.

Sellist keerulist operatsiooni  oli tehtud varem ühel korral, kui mehaaniline süda pandi USAs Texases mehele, kes elas pärast operatsiooni kaks nädalat.

Vaatamata sellele, et Halikul ei olnud pulssi ja tal pidi alati mehhaanilise südame jaoks aku kaasas olema, suutis mees  jalutada ja isegi kasutada haigla jõusaal.

Jakub Halikut opereeriti Praha eksperimentaal- ja kliinilise kirurgia instituudis. Neli kuud pärast operatsiooni toimunud pressikonverentsil rääkis mees, et tunneb end füüsiliselt väga hästi ja kinnitas, et tegi õige otsuse nõustudes lõikusega. «See oli minu jaoks raske, kuid mul ei olnud muud valikut,» rääkis ta ajakirjanikele. «Vähiga oleksin ma saanud elada aasta ja ma otsustasin võidelda ning teha seda sel viisil.» Ta sõnas, et ilma südameta elamine ei ole keeruline. Mehe sõnul funktsioneerivad ta organid nagu ikka, ainult süda ei tuksu ja pulssi pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles