:format(webp)/nginx/o/2011/11/04/820624t1h97ce.jpg)
Briti teadlased avastasid, et kartulikrõpsude söömine raseduse ajal võib põhjustada vastsündinule palju terviseprobleeme, sealhulgas alakaalulisust.
Briti teadlased avastasid, et kartulikrõpsude söömine raseduse ajal võib põhjustada vastsündinule palju terviseprobleeme, sealhulgas alakaalulisust.
Uuringu tulemused näitasid, et naised, kes sõid raseduse vältel rohkem krõpse, magusaid krõbinaid ja küpsiseid, sünnitasid keskmisest väiksema kaaluga imikuid. Samuti selgus, et naised, kes tarbivad palju akrülamiidi ja joovad näiteks palju kohvi, sünnitavad suurema tõenäosusega beebi, kelle peaümbermõõt on väike, kirjutab The Telegraph.
Lapse väikest peaümbermõõtu seostatakse hilinenud neuroloogilise arenguga. Alakaalulisust seostatakse peamiselt terviseprobleemidega varajases eas ja lapse üles kasvamisel.
Uuring osutas, et akrülamiidi palju tarbinud emad sünnitasid kuni 132 grammi kergemaid lapsi kui madala nimetatud aine tarbimisega naised. Akrülamiidi mõju kehale annab teadlaste sõnul võrrelda suitsetamisega raseduse ajal, mis põhjustab samuti vastsündinu alakaalulisust.
Akrülamiid on kemikaal, mida toodetakse tärkliserikaste toitude töötlemisel kõrgel temperatuuril, eriti küpsetamisel ja praadimisel. Akrülamiidi sisaldavad suurel määral erinevad krõpsud, helbed, aga ka leib ja kohv.