Transrasvad ei mõjuta veresuhkru taset

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Eestis uuritakse transrasvhapete sisaldust toidus.
Ka Eestis uuritakse transrasvhapete sisaldust toidus. Foto: Toomas Huik

USA teadusuuring näitab, et kuigi laialdaselt kritiseeritud transrasvad tekitavad kolesterooli, ei avalda nad kestvat mõju veresuhkrule.

Teadlased avastasid, et veresuhkru ja insuliini tase ei muutunud sõltuvalt sellest, kui palju inimene nimetatud rasvu tarbis. Transrasvade halb mõju kolesteroolile on teaduslikult ammu kinnitust leidnud, ent mõju veresuhkrule pole veel kindel, kirjutab Reuters.

«Kuigi mitmed varasemad uuringud on näidanud, et transrasvade tarbimine on seostatav insuliini ja diabeediga, jõudsime täiesti vastupidisele seisukohale,» teatas Bostonis asuva Harvardi Meditsiinikooli teadlane Christos Mantzoros.

Mantzoro teadusrühm viis seitse erinevat katset läbi 208 inimese hulgas. Viie katse ajal jälgiti mitmete nädalate jooksul suures koguses transrasvu tarbivate uuritavate veresuhkru, insuliini ja kolesterooli taset. Seejärel asendati transrasvad muude rasvadega, nagu näiteks sojaõliga. 

Teadusrühm teatas, et erinevate rasvade tarbijate meditsiinilised näitajad püsisid samaväärsena. Kahe katse puhul tõdeti, et transrasvad mõjusid siiski kolesteroolile halvasti.

Teatud Ameerika linnade ja osariikide restoranides ja koolides on transrasvade kasutamine toiduvalmistamisel keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles