Uuring: spordijoogid kahjustavad hambaid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vitamiinijooke tasub tervete hammaste huvides kõrrega juua.
Vitamiinijooke tasub tervete hammaste huvides kõrrega juua. Foto: Caro / Conradi
Värskest uuringust selgub, et spordijookides sisalduv sidrunhape kahjustab hambaid.

Katsed viidi läbi New Yorgi ülikoolis ning neis kasutati lehma hambaid, kirjutab Healthday.

Nimelt asetasid teadlased pooleks lõigatud hambad 90 minutiks tuntud spordijookidesse. Poolteist tundi immutamist on uurijate sõnul võrdne mõjuga, mida avaldab hammastele kogu päeva jooksul väikeste lonksudena spordijoogi rüüpamine.

Selgus, et pooleteise tunni jooksul oli hambaemail kohati hävitatud ning spordijook immitses selle alla, põhjustades hammaste pehmenemist ja nõrgenemist. Tekkinud seisund võib viia hammaste väljakukkumiseni, kui seda õigel ajal ei ravita.

New Yorgi ülikool kinnitas pressiteates, et tegu on esimese uuringuga, mis näitab spordijookides sisalduva sidrunhappe säärast mõju hammastele.

Ülikooli esindaja Mark Wolffi sõnul võib kohe pärast spordijoogi tarbimist hammaste pesemine asja veelgi hullemaks ajada, kuna pehmenenud hambaemail on pasta lihviva toime suhtes vastuvõtlikum.

Wolffi soovitusel tuleks hammaste tervisele mõeldes spordijookide tarbimisel mõõdukaks jääda ja pärast seda hammaste pesemisega vähemalt poolt tundi oodata. Spordijookide regulaarsetel joojatel soovitas ta kasutada hapet neutraliseerivat ja mineraale sisaldavat hambapastat, mis hambaemaili taas tugevdaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles