Insuldihaigel on logopeedi juurde pea võimatu pääseda

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÜ Kliinikumis on olemas kõne- ja neelamishäirete taastusravikeskus. Pildil logopeedid Lagle Lehes ja Anne Uriko.
TÜ Kliinikumis on olemas kõne- ja neelamishäirete taastusravikeskus. Pildil logopeedid Lagle Lehes ja Anne Uriko. Foto: Kristjan Teedema

Kuigi Saare maakonnas on vajadus täiskasvanutele rehabilitatsiooniteenust pakkuva logopeedi abi järele suur, tuleb abi osutajaid tikutulega otsida.

Kuressaares elava Anu [nimi muudetud] abikaasa sai insuldi juulis, mille tulemusena jäi talle kõnehäire, kirjutab Saarte Hääl. Augustis Haapsalu neuroloogilises rehabilitatsioonikeskuses taastusravil viibitud ajast oli mehel Anu hinnangul palju kasu – seal sai abikaasa logopeedilist ravi ja tema kõne paranes tunduvalt.

«Sealne logopeed soovitas, et ravi tuleks kindlasti jätkata, aga siin kohapeal pole selleks mingit võimalust,» tõdes Anu.

Anu tegi pensioniametisse taotluse, et suunata oma lähedane rehabilitatsiooni, aga kui naine helistas Kuressaare haigla sotsiaaltöötajale Merike Rangile, ütles viimane, et enne aastat 2014 pole teenust saada võimalik.

Haiglaga sõlmitud lepingu alusel rehabilitatsiooniteenust pakkuv logopeed Varje Varik selgitas Saarte Häälele, et töötab logopeedina väikese koormusega oma teiste tööde kõrvalt. «Saan vastu võtta väga vähe kliente – paar-kolm inimest nädalas, sest minu aeg rohkem ei võimalda,» tõdes Varik, kellel ei ole aega ka nö. eraotsi teha.

Saaremaa puuetega inimeste koja pakutavaid võimalusi uurinud Anu sai sealt vastuseks, et logopeediteenus on mõeldud vaid lastele. Ka rehabilitatsiooniteenust pakkuvas Kuressaare väikelastekodus osutatakse logopeedilist abi ainult lastele.


Jätnud lootuse kodusaarelt abi leida, ootab Anu abikaasa Haapsalu taastuskeskuse järjekorras. Anu sõnul ei saa kuidagi leppida praeguse olukorraga, kus kogu maakonna peale tegutseb vaid üks täiskasvanutele rehabilitatsiooniteenust pakkuv logopeed.

 «See on väga suur probleem,» leidis perearst Sille Väli lisades, et patsiente, kes logopeedi abi vajaksid, on palju.

Kuressaare haigla juhatuse esimees Viktor Sarapuu aga ütles, et logopeedile pole kunagi olnud pakkuda nii palju tööd, et ta saaks täiskohaga töötada. Ta lisas, et seni on vajadus teenuse järele saanud kaetud maakonnas töötavate logopeedide kaudu.
«Inimesed on ise kokku leppinud, sest nagunii on teenus tasuline,» lausus Sarapuu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles