Salenemiseks saab abi mõistuselt

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püsiva kaalulanguse võtmeks on töö mõtetega - sellest sõltuvad ootused ja motivatsioon. Pildil naine maasikat proovimas.
Püsiva kaalulanguse võtmeks on töö mõtetega - sellest sõltuvad ootused ja motivatsioon. Pildil naine maasikat proovimas. Foto: Caro / Scanpix
Salenemisest oma kogemuste põhjal raamatu kirjutanud norralanna Hege Gade soovitab kaalust allavõtmisel kasutada mõistuse abi. Enne salenemisega alustamist tuleks inimesel kindlasti läbi mõelda, kas ja kui tähtis see talle endale tegelikult on.

«Kui see pole endale oluline, siis ei maksa vaeva näha. Sellest, et see on tähtis su emale, naisele või arstile, pole mingit abi. Motivatsioon tuleb leida endast,» rääkis Gade VG Nettile.

Motivatsiooni küsimusega tuli praeguseks 40 kilogrammi maha võtnud Gadel tegeleda oma teekonna alguses. Nimelt soovitas tal liigsetest kilodest vabaneda naistearst, kuid sellest soovitusest kerkis Gades protestivaim ja pärast seda hakkas ta võileivale määrima kõrge rasvasisaldusega majoneesi.

Lisaks salenemiskogemusele on Gadel magistrikraad psühholoogias ja tööstaaž Norras asuva haigusliku ülekaalu keskuse laste ja noorte osakonnast. Nii enda käidud teest kui ka teiste kogemustest lähtuvalt rääkis Gade, et salenemiseks ei ole ühte kindlat ja kõigile sobivat meetodit.

«Peame saama lahti mõttest «one fits all». Kõigil tuleb kaalus mahavõtmiseks lähtuda endast, oma harjumustest ja oma argipäevast,» ütles ta.

Lisaks tuleb püsiva kehakaalu languse saavutamiseks peast visata mõte, et nüüd algab salenemiskuur. Uuel moel tuleb elada kogu järgnev elu.

«Öelge parem endale, et muudate mõningaid harjumusi,» soovitas Gade.

Konkreetsete tegude kõrval tuleb tööd teha ka mõtetega – mõtetest sõltuvad ootused, motivatsioon ja viis, kuidas kaalust alla võetakse.

Püsiva kaalulanguse saavutamiseks on Gade sõnul oluline ka see, et toidust saaks ka edaspidi rõõmu tunda.

Tuleb leida, kuidas ikkagi nautida toitu, mis meeldib. Võib-olla saab samu toiduaineid kasutada ka kergete roogade valmistamisel või saab neid süüa harvem ja väiksemates kogustes, tõi Gade välja mõned võimalused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles