Uuring: paratsetamool soodustab lastel astma teket

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palavikku alandava ja valu vaigistava paratsetamooli tabletid.
Palavikku alandava ja valu vaigistava paratsetamooli tabletid. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Beebidel, kellele on antud paratsetamooli sisaldavat ravimit, on suurem tõenäosus põdeda astmat juba eelkooliealiseks saades, leidsid teadlased.

Mida sagedamini lapse esimese eluaasta jooksul talle paratsetamooli sisaldavat ravimit on antud, seda suurem on tõenäosus, et tal areneb hingamisprobleem, vahendas The Telegraph Kopenhaageni ülikooli teadlasi.

Samas tõdevad teadlased, et see ei tõesta veel põhjuslikkust ja mõju. Professor Hans Bisgaardi sõnul peaksid vanemad siiski andma palavikus lapsele paratsetamooli ning lisas, et see ravim on õiges olukorras väga asjakohane.

Bisgaard ja tema meeskond uuris 336 last, kelle tervist jälgiti sünnist seitsmenda eluaastani. Nende laste emadel oli astma, nii et neil oli ka suurem risk haigestuda.

Kolmandaks eluaastaks oli 19 protsendil lastest astmalaadsed sümptomid, aga need, kellele oli beebina antud rohkem paratsetamooli, oli suurem tõenäosus nende nähtude tekkeks.

Iga kord, kui päevade arv, mil lastele paratsetamooli manustati, kahekordistati, kasvas astmasse haigestumise risk 28 protsenti.

Samas nendivad teadlased, et on ka võimalik, et rohkem paratsetamooli saanud lapsed olid lihtsalt väiksena rohkem haiged.

Asthma UK esindaja Malayka Rahmani sõnul näitasid need tulemused pigem, et paratsetamooli ja astma vahel ei ole seost. Tema arvates võib paratsetamooli kasutamine kutsuda esile astmaga sarnaseid sümptomeid, aga see ei ole piisavalt üks-ühele tõestatud ning praeguste andmete põhjal on paratsetamoolist saadav kasu suurem kui võimalik kahju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles