Maailma terviseorganisatsioon peab sünnipäeva

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WHO juht Margaret Chan tänavuse maailma tervisepäeva avaüritusel Pekingis.
WHO juht Margaret Chan tänavuse maailma tervisepäeva avaüritusel Pekingis. Foto: AP / Scanpix
Täna tähistatakse maailma tervisepäeva, mis märgib rahvusvahelise terviseorganisatsiooni WHO sünnipäeva. Nagu ikka, on igal organisatsiooni korraldatud üritusel oma tõsine sõnum ja seekord keskendub WHO vajadusele haiglad kriisiabi andmiseks paremini ette valmistada.


WHO juht Margaret Chan märkis tervisepäeva puhul tehtud avalduses, et maailma ähvardavad üha enam kliimamuutuse kahjulikud mõjud, rohkem ekstreemseid ilmanähtusi ja relvastatud konflikte. Seetõttu on juba praegu oluline kindlustada, et arstiabi jõuaks kõigi inimesteni nii katastroofi ajal kui ka enne ja pärast seda.

Et haiglaid suudaksid kriisisiolukordades inimesi piisavalt hästi abistada, koostas WHO kuus soovitust, mis on suunatud riikide valitsustele, tervisevõimudele ja haiglajuhtidele.

Näpunäidete hulka kuuluvad tervishoiutöötajate koolitamine kriisisituatsioonides toimetulekuks, vastupidavate ja turvaliste haiglahoonete ehitamine ning varustuse, ravimite ja töötajate kaitsmine.

WHO avalduse järgi on haiglad ja sealsed töötajad konfliktides sageli esimesed kannatanud ning seetõttu ei jõua vajalik abi ellujäänuteni. Lisaks tähendab see mahukate investeeringute raiskuminekut.

Päeva sõnumit arvesse võttes otsustas WHO maailma tervisepäeva avaürituse korraldada Hiinas, kus eelmise aasta mais toimunud maavärinas hukkus üle 87 000 inimese ja hävis pea 11 000 tervishoiuasutust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles