Mõõdukas treenimine alistab rasvumisgeeni

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treenimine võitleb rasvumisega.
Treenimine võitleb rasvumisega. Foto: Panther Media/Scanpix

Ehkki teadlased on tõestanud, et rasvumist ja liigsöömist põhjustab geen, siis Helsingi Ülikooli teadlase sõnul aitab harjutuste tegemine rasvumist ära hoida ka rasvumisgeeniga inimestel.

Kaalutõus on suuresti geneetiline, kinnitas Helsingi Ülikooli teadlane Karri Silventoinen. Geenidest sõltub, millised toidud inimestele maitsevad ja geenid määravad ka, kui väga meile meeldib trenni teha, kirjutab Yle.

Samas ülekaaluliste vanemate lapsed ei pea olema tingimata prisked, neil on rasvumisele vaid eelsoodumus, millega saab regulaarseid harjutusi tehes võidelda.

Silventoineni sõnul takistab regulaarne treenimine rasva talletamist isegi siis, kui selleks on geneetiline soodumus. «Väheste harjutuste tegemisel on efekt, ja ma ei mõtle triatloni, vaid regulaarseid igapäevaseid harjutusi,» seletab uurija.

Ta toob välja selle, et lastele tuleb leida füüsilisi tegevusi, mida nad naudivad. Silventoinen tahab, et koolide kehalise kasvatuse tundides ei seataks eesmärgiks, et laps peab olema kõige parem ja kiirem. Treenimine ei pruugi töntsaka lapse jaoks lihtne olla ja negatiivne kogemus suurendab lapse vastumeelsust spordi suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles