Eestis suureneb antibiootikumidele resistentsete inimeste arv

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabletid. Foto on illustratiivne.
Tabletid. Foto on illustratiivne. Foto: Internet

18. novembril tähistatakse viiendat korda Euroopa antibiootikumipäeva, mille eesmärgiks on anda teavet antibiootikumiresistentsuse ohust rahva tervisele ja vajadusest kasutada antibiootikume arukalt.

Antibiootikumid on ravimid, millega on viimase seitsme aastakümne jooksul võidetud elule tagasi sadu miljoneid inimesi, teatas terviseamet.

Suur edu on aga uinutanud antibiootikumide tarvitajate valvsust ning viimaste aastatega on  suurenenud kogu Euroopa Liidus resistentsete bakteritega nakatunud patsientide arv, mille põhjustajaks on antibiootikumide väärkasutus.

Antibiootikumid ei aita nakkuste korral, mille tekitajaks on erinevad viirused. Nad on tõhusad vaid bakteriaalsete nakkuste puhul.

Näiteks ülemiste hingamisteede viirusnakkuste või gripi korral väljakirjutatud antibiootikumid patsiendile leevendust ei too, sest bakteritapjaks mõeldud antibiootikum viirustele ei mõju.

Kui aga arst on kinnitanud antibiootikumide vajalikkust ja need määranud, siis tuleb rohtu võtta täpselt arsti ettekirjutuse järgi. 

Terviseamet hoiatab, et kui antibiootikumravi kestvust lühendatakse, vähendatakse annust ega pea kinni õigest antibiootikumide võtmise korrast, võttes näiteks kahe või kolme ettenähtud tableti asemel päevas ühe, siis võib juhtuda, et organismis pole bakterite hävitamiseks piisavalt ravimit, need jäävad ellu ja võivad muutuda resistentseks.

Terviseamet soovitab võtta antibiootikume ainult siis, kui arst need määrab ja järgida kõiki ravimivõtmise kohta saadud nõuandeid, sest ainult nii saab olla kindel, et antibiootikumid toimivad tõhusalt ka tulevikus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles