Töötus võib kaasa tuua südamerabanduse

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

50ndates ja varastes 60ndates töötu olemine suurendab südamerabanduse riski vähemalt samaväärselt nagu suitsetamine.

Duke'i ülikooli teadlaste uuring vältas peaaegu 20 aastat ning uuringus osales 13 451 Ameerikas elavat inimesest. Nende seas esines rohkem kui 1000 korda südamerabandust, kirjutas BBC.

Kui teadlased ataki saanud inimesi lähemalt uurisid, ilmnes mitu trendi.

Esiteks on suitsetavatel ja rasvunud meestel ning naistel suurem tõenäosus südamerabandust saada. Samuti on suurem südamerabanduse risk kõrge vererõhuga inimestel, vanematel inimestel ja diabeeti põdevatel inimestel.

Lisaks üldtuntud riskifaktoritele ilmnes, et töö kaotus on samuti südamerabanduse risk. Teadlased leidsid, et südamerabanduse risk kasvas oluliselt esimesel aastal peale töö kaotust. Risk suurenes järjepidevalt töötuse säilides.

Südamerabandused on 27 protsenti tõenäolisemad inimeste seas, kes on hiljuti töö kaotanud, hoolimata nende ametist. 63 protsenti suurem risk südamerabandust saada oli inimestel, kes olid kaotanud neli või rohkem töökohta. Samas suitsetajatel on 44 protsenti tõenäolisem südamerabandust saada kui mittesuitsetajatel. 

Sama probleemi ei tuvastatud inimeste puhul, kes loobusid oma tööst vabatahtlikult.

«Me arvame, et töötuks olemisega kaasnev stress võib seda seletada. Samuti, töö kaotusel on tõenäoliselt suurem mõju tervisele kui stressirikkal töökohal,» ütles teadlane Linda George.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles