Dermatoloog: akne ravimit isotretinoiini tarvitatakse liiga palju

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõsine akne. Illustratiivne foto.
Tõsine akne. Illustratiivne foto. Foto: SCANPIX

Suurbritannia tippspetsialisti dr. Tony Ch sõnul kirjutatakse kanget akne retseptiravimit isotretinoiini ka nendele noortele, kes seda ei vaja.

Isotretinoiin (Roaccutane) on kange ja efektiivne retinoidide hulka kuuluv akne ravim, mis on hinnanguliselt maailmas välja kirjutatud ligi poolele miljonile inimesele, vahendab BBC.

«Roaccutane´i on laialdaselt liigtarvitatud. Olen näinud, kuidas arst kirjutab seda ravimit 4-5 punniga patsiendile,» sõnas dermatoloog dr. Ch, kelle hinnangul peaks ravim olema alles viimane väljapääs. Ka ravimi juhend manitseb, et seda tuleks kasutada vaid ägeda akne korral.

Teadusuuringud tõestavad, et isotretinoiin võib põhjustada depressiooni, mistõttu tuleks selle tarvitamisel olla ettevaatlik.

Ravimi Suurbritanniasse tarnimise ja kasutamise eest vastutava ühenduse MHRA eestkõneleja dr June Raine väidab, et suuremal osal inimestel ravimi suhtes kõrvaltoimeid ei teki ning depressioon on neil tihtipeale juba enne ravimi võtmist. «See on olnud tõhus ravim kümnete tuhandete inimeste jaoks,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles