Hoiatus: greipi ja ravimeid ei tohiks koos kasutada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Greip.
Greip. Foto: SCANPIX

Arstid hoiatasid, et inimesed teavad liiga vähe ohtudest, mis võivad tekkida mõningate ravimite koos greibiga tarvitamisel.

See puuvili võib põhjustada suisa mõne ravimi üledoosi, kuna see ei lase ravimil korralikult sooltes ja maksas lahustuda, vahendas BBC.

Teadlased, kes selle seose esimest korda avastasid, ütlevad, et ravimite hulk, mis koos greibiga tarvitamisel võib osutuda ohtlikuks, suureneb kiiresti. Kui aastal 2008 oli selliseid ravimeid teada 17, siis 2012 juba 43.

Nende seas on erinevaid ravimeid - nii vererõhu, vähi, kolesterooli alandamise kui ka doonororgani saamisel immuunsüsteemi maha surumiseks kasutatavaid preparaate.

Greibis sisalduvad kemikaalid tõrjuvad eemale ensüümi, mis ravimeid lõhustab. See tähendab, et kehasse jõuab seedesüsteemi kaudu palju rohkem ravimit, kui keha suudab vastu võtta.

Üks teadlastest, dr David Bailey ütles, et üks tablett koos klaasi greibimahlaga võib olla võrreldav viie või 10 tableti veega võtmisega.

Kõrvalnähtusid on täheldatud teatud ravimite puhul ka piima ja laimiga koos tarvitamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles