Depressioonis rootslased saavad bussipeatuses valgusravi

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi valgusteraapiline bussipeatus
Rootsi valgusteraapiline bussipeatus Foto: The Local

Põhja-Rootsis asuv Umeå energiatehas paigaldas linna bussipeatustesse fototeraapilised valgustid, et korvata päikesepuudust, lühikesi päevi ning kaitsta elanikke depressiooni eest.

«Sellel pimedal aastaajal vajavad inimesed lisaenergiat ja tahame Umeå elanikele pakkuda tõelist energiaallikat,» ütles Umeå energiatehase tegevjuht Göran Ernstson väljaandele The Local.

Ettevõte paigutas spetsiaalsed anti-SAD ehk hooajalise meeleoluhäire vastased valgustid 30sse linna bussipeatusesse eelmisel nädalal. Energiat saavad lambid taastuvatest allikatest, nagu tuul, päike ja vesi. Ettevõte lubab, et lambid ei edasta kahjulikku UV-kiirgust.

Kohalik elanik Tomas Helleborg pole aga uuendusega rahul. Tema sõnul on lambid niivõrd eredad ja silmipimestavad, et neist on raske mööda kõndida. «Lambid on lihtsalt liiga eredad, kui neist pimedas ratta või autoga mööda sõidad.»

500 kilomeetrit Stockholmist põhja pool asuvas Umeå linnakeses on päevavalgust praegusel talvehooajal umbes viie tunni jagu. Detsembris, mil temperatuur langeb, lüheneb see aeg veel tunni võrra.

Kuna lumi pole veel Umeås maha sadanud, on linnas tavapärasest veelgi pimedam. «Me usume, et vajame kõik päevasel ajal rohkem valgust ja energiat,» lisas Ernstson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles