Talvik: perearstide eriala tuleb kohelda eriarstidega võrdselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Anneli Talvik.
Perearst Anneli Talvik. Foto: Peeter Langovits

Eile otsustas riigikogu sotsiaalkomisjon, et perearstidele ei kehtestata eriarstidega sarnaselt visiiditasu. Perearstide seltsi esindaja Anneli Talviku sõnul tähendab visiiditasu kehtestamine eriarstiabis automaatselt seda, et visiiditasu hakkab kehtima ka perearstiabis, sest arstiabisüsteem on tervik.

«Perearstid on hämmastunud, kui asjatundmatu avalduse poliitikud on teinud,» ütles Talvik otsust kommenteerides. «Sotsiaalkomisjoni esimehe Margus Tsahkna lause, et perearstid peaksid olema sellepärast tasuta süsteem, et eriarstid saaksid rahulikult oma tööd teha, on täiesti küündimatu.»

Talviku sõnul näitab see, et Tsahkna ei ole üldse aru saanud, milline perearsti süsteemi ülesanne on. «Perearst õpib pärast kuueaastast arstiõpet sama moodi neli aastat ülikoolis eriala nagu näiteks kardioloog. Perearstil on samuti konkreetsed unikaalsed erialaoskused ja oma roll tervishoiusüsteemis nagu eriarstidel,» lisas Talvik.

Ta rõhutas, et kui perearstide süsteem jätkab tööd samas tempos nagu praegu ja perearstidele kuhjub järjest enam mittearstlikku tegevust, siis jookseb kogu süsteem lihtsalt kinni.

Talviku sõnul ei ole küsimus selles, et perearstile visiiditasu määramisel ei pääseks inimene enam esmatasandil tasuta arsti juurde, vaid kõigepealt käiks patsient lihtsalt pereõe juures, kes oskab suurepäraselt meditsiiniliselt hinnata, milline patsient peaks jõudma perearsti juurde ja millised probleemid saab lahendada pereõde.

Selline repliik sotsiaalkomisjoni esimehelt on Talviku hinnangul pretsedenditu ja perearstid arutavad edasise tegevuse üle tänasel juhatuse koosolekul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles