Suurbritannia võitleb ägeda noroviiruse epideemiaga

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõhuviirus murrab inimesi haigevoodisse.
Kõhuviirus murrab inimesi haigevoodisse. Foto: Panther Media/Scanpix

Kokku on Suurbritannias haigestunud noroviirusesse sellel sügisel ja talvel peaaegu kaks korda rohkem inimesi kui mullu samal perioodil.

Suurbritannia tervisekaitseameti andmete kohaselt haigestus noroviiruse tagajärjel ainuüksi eelmisel nädalal umbes 68 000 inimest, kirjutab The Telegraph. Hinnanguliselt on haigestunud kolmveerand miljonit inimest.

Suletud on osa haiglaid ja koole. Koole on lühikeseks ajaks suletud nii Cambridgeshires, Londonis, Plymouthis ja mujal.

Kokku on Suurbritannias haigestunud noroviirusesse sellel sügisel ja talvel peaaegu kaks korda rohkem inimesi kui mullu samal perioodil.

Spetsialistid peavad tänavust varajast noroviiruse puhangut viimaste aastate suurimaks.

Tavaliselt on talve jooksul haigestunud noroviirusesse umbes kaks miljonit inimest, kuid enamasti haigestutakse jaanuaris ja veebruaris. Sel talvel on viirusepuhang alguse saanud ebatavaliselt vara. See võib kuulutada noroviiruse rekordilist hooaega.

Aberdeeni ülikooli emeriitprofessor Hugh Pennington arvas, et varajast noroviiruse puhangut on kannustanud külm november. Inimesed veedavad rohkem aega ruumides, mistõttu levib ka viirus kiiremini.

Noroviirused levitavad nakatunud inimesed, eriti massiliselt satuvad viirused keskkonda oksendamise ja kõhulahtisuse episoodide ajal, saastades pindasid, mille puudutamisel kantakse kätega viiruseid edasi, kuid samuti ka inimene-inimene otsekontaktina ja levivad õhus aerosoolina.

Kuigi viirus võib levida õhuga, siis nakatumist viiruste sissehingamisega ei saa, vaid viirus siseneb organismi ikka suu kaudu – kas siis mustadelt kätelt või saastunud söögi-joogiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles