Uuring: toiduallergiate käes vaevlevad lapsed satuvad sageli kiusu ohvriks

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiusamine. Foto on illustratiivne
Kiusamine. Foto on illustratiivne Foto: Panther Media/Scanpix

Ameerika teadlaste uurimuse põhjal selgus, et lapsed, kes põevad toiduallergiat või on ülekaalulised, langevad suurema tõenäosusega eakaaslaste kiusu ohvriks.

Kiusamine on saanud paljude lapsevanemate, arstide, koolitöötajate jaoks oluliseks mureks, kuna kiusamist seostatakse depressiooniga ja suitsiidiga, kirjutab Reuters.

«Inimesed on hakanud mõistma, et kiusamisel on tõsised tagajärjed,» ütles Bostoni lastehaigla doktor ja Harvardi Meditsiinikooli professor Mark Schuster.

Sellel esmaspäeval avaldas ajakiri «Pediatrics» kaks uut uurimust. Ühes uurimuses vaatles Mount Sinai Meditsiinikeskuse doktor Eyal Shemesh koos kolleegidega kokku 251 last, kellel on diagnoositud mõni toiduallergia. Lapsed olid vanuses 8 kuni 17.

Üle 45 protsendi lastest tõdesid, et neid on kiusatud. Seejuures 32 protsenti lastest ütlesid, et neid on kiusatud konkreetselt toiduallergia pärast.

Shemeshi sõnul on toiduallergia valupunkt, mida teistel lastel on kiusamise eesmärgil lihtne ära kasutada.

Yale ülikooli teadlaste uurimusest selgus, et 361 ülekaalulisest teismelisest on kahte kolmandikku noritud kaalu pärast.  

Sõnadega mõnitamine on kõige tavapärasem kiusamise vorm, samuti kiusatakse lapsi interneti ja tekstisõnumite vahendusel.

Shemeshi meeskond leidis allergikutest laste puhul, et ainult pooled lapsevanemad teadsid, et nende last kiusatakse.

Vanemad peaksid julgema küsima, kas last tülitatakse koolis või mujal, ja isegi kui kiusamist tuleb ette vähe, ei tohiks seda ignoreerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles