12 uue aasta lubadust, mis teevad elu paremaks

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastavahetus Pärnus.
Aastavahetus Pärnus. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Portaal news.com.au toob välja 12 uue aasta lubadust, mis muudavad järgmisel aastal elu paremaks nii füüsiliselt kui ka vaimselt.

1.    Joo rohkem vett

Mõõdukas koguses vedeliku tarbimine aitab mõista oma keha ning hoida kaalu kontrolli all. «Kui tunned end söögikordade vahel näljasena, vajad ilmselt vedelikku, mitte toitu ja seega joo lihtsalt vett,» soovitas toitumisekspert Karen Inge.

2.     Korrasta ja lihtsusta

Üldise heaoolu nimel muuda oma elu selgemaks ja lihtsamaks. Kliiniku The Pagoda Tree omanik Natalie Kingoudis soovitas inimestel oma elu rohkem korrastada, et selles oleks vähem segadust. «Mõtle enda jaoks viis konkreetset asja, mida soovid algaval aastal saavutada,» ütles ta.

3.     Lülita end välja

Kuivõrd maailm muutub aina kiiremaks, soovitab uneekspert David Hillman inimestel õppida aega maha võtma ja end täielikult välja lülitada. Tema arvates peaks 2013. aasta lubadus hõlmama ka lubadust rohkem magada ning une ajaks telefon välja lülitada.

4.     Arenda ennast

Ükskõik, kas õpid ja arendad endast midagi erialast või väljaspool seda, leiad, et uus tegevus ja teadmine teeb palju rõõmu ja viib kokku samade huvidega inimestega.

5.     Maksa ära võlad

Maddern Financial juhatuse esimees Dennis Maddern ütles, et elu nautimise märksõna on stabiilne majanduslik seis. Maddern soovitab tegeleda eelkõige n-ö halbade võlgadega, mille väärtus ajas aina kasvab ja samas väheneb näiteks ostetud kauba ja auto väärtus.

6.     Võta aeg maha

Stressi vältimiseks soovitab Kate Carnell endale aeg-ajalt välja võtta kõik teenitud puhkused ka siis, kui tööl väga meeldib. «See väike aeg iseendale on tegelikult väga oluline,» ütles ta.

7.     Ütle head

Olemasolevaid suhteid saad kindlustada ja parandada sellega, et ütled inimestele positiivseid ja häid komplimente või tänusõnu. Nii muutuvad suhted kahtlemata lähedasemaks ja usaldusväärsemaks.

8.     Ole vabatahtlik

Vabatahtlik Alicia Patterson ütles, et vabatahtlikuks olemine ja oma professionaalse nõu andmine aitab kohalikke kommuune ja organisatsioone. «Paljud tööandjad tahavad kohalikku elu arendada ka ilma kasu saamata – küsi oma ülemuselt, kuidas nad saaksid valitud organisatsiooni aidata.»

9.     Liiguta ennast

Vali aastaks 2013 aktiivne eluviis. Professor Billie Giles-Corti ütles, et ka väikesed muutused, nagu poodi rattaga sõitmine või aiatoimetused ja õues pikutamine aitavad tervist parandada.

10.   Eemalda kiusatused

Proovi kaasa lüüa sotsiaalsetel üritustel, mille keskne tegevus pole mitte söömine, vaid mõni muu tegevus. «Tihti mööduvad meie tähtpäevad ümber söögilaua,» kommenteeris toitumisspetsialist Pennie Taylor.

11.   Kindlusta tagalat

Kui tunned end ebakindlalt ega tea, kuhu sinu karjäär tulevikus välja jõuab, soovitab Elwin Hall igal juhul endale valmis mõelda nn plaani B, mida teha hädohu korral. Üldiselt tuleb mõelda endale realistlikud ja mõistlikud eesmärgid.

12.   Kõnni palju

Piisab 30 minutist kõndimisest päevas, et vältida kõrgvererõhktõbe, ülekaalulisust ja parandada südame tervist. «Kõndides aitad kontrolli all hoida ülekaalulisust ja vererõhku ning ka individuaalseid riskifaktoreid,» toonitas südamearst Robert Grenfell.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles