Jaanuaris alkoholist loobumine ei heasta pühade ajal tehtud kahju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholivaba kuu ei paranda maksakahjustusi.
Alkoholivaba kuu ei paranda maksakahjustusi. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Mõned inimesed loobuvad jaanuarikuuks alkoholist, et teha heaks jõulude ja aastavahetuse ajal kehale tehtud kahju. Maksaeksperdid aga hoiatavad, et selline käitumine ei täida oma eesmärki.

Kaitsmaks maksa alkoholi ja rasvase toidu kahjustuste eest on vaja pidevat tegutsemist, sealhulgas peab olema vähemalt kaks alkoholivaba päeva nädalas, tegema regulaarselt trenni ja vähendama rasva- ja suhkrukogust toidus, hoiatas Briti Maksafond The Telegraphis.

Suurbritannias kutsub heategevus Alcohol Concern üles inimesi jaanuariks alkoholist loobuma, et säästa raha, kaotada kaalu ja tunda ennast paremini.

Andrew Langforn Briti Maksafondist ütles, et eelmisel aastal läbi viidud uuring näitas, et ühel neljast testitud inimesest oli arenemas maksahaigus. Varajases staadiumis avastatuna ja elustiili muutmisega paraneb aga maks ise.

Igaõhtune alkohoolne jook, sage ülesöömine ja vähene trenn on kõik maksahaiguse tekke riskifaktorid. Maksahaigused on Suurbritannias tõusnud surmapõhjustajate hulgas viiendale kohale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles