Kalaõli ei kaitse südamerütmi häirete eest

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kala tuleks süüa mitu korda nädalas.
Kala tuleks süüa mitu korda nädalas. Foto: SCANPIX

USAs teadusuuringus leiti, et omega-3 rasvhappeid sisaldavad kapslid ei enneta artriaalset fibrillatsiooni inimestel, kellel on kogemusi südamerütmi häiretega.

Väljaandes Journal of the American College of Cardiology avaldatud uuringus avastati pettumuslikud tõendid, mis kummutavad kalaõli kaitsvat mõju südame tervisele, kirjutab Reuters.

«Artriaalse fibrillatsiooni negatiivsed tulemused on väga olulised ja vastavad meie esitatud peamistele küsimustele,» kommenteeris Harvardi ülikooli professor ja ühtlasi omega-3 rasvhapete spetsialist dr. Dariush Mozaffarian.

Uues uuringus leitakse, et lühiajaline kalaõlikapslite kasutamine ei enneta suure tõenäosusega artriaalset fibrillatsiooni ehk südame rütmihäiret, mille korral puudub kodades sünkroniseeritud kokkutõmme. Ent kuigi kalaõli ei enneta südame rütmihäireid, ei ole see samas ka ohtlik. «Kõigis katsetes oli kalaõli turvaline ja polnud mingeid tõendeid suurenevast verejooksust,» rääkis Mozaffarian.

Arteriaalset fibrillatsiooni esineb Ameerikas ühel kümnest inimeset, kes on 80ndates eluaastates. Seesugune konditsioon on potentsiaalne oht eluohtlike rabanduste ja infarkti saamiseks. Kuigi arstid väljastavad konditsiooni ravimiseks medikamente, ei ole siiani üht tõhusat ravi moodust leitud. Selle tulemusena keskendub ravi enamasti rütmihäirete ennetamisele ja verevedeldajate söömisele.

Varasemad uuringud näitasid, et omega-3 rasvhapped, mida leidub kalaõlikapslites ja kalades, nagu sardiin ja tuunikala, ennetavad samuti südamerütmi häireid. Selgeid tõendeid väite tõestamiseks pole kunagi olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles