Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kuidas õigesti kehatemperatuuri mõõta

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Ribatermomeeter.
Ribatermomeeter. Foto: Toomas Huik/Postimees

Proviisor Kersti Vahtramäe soovitab kraadides pidada silmas seda, millal ja kuskohast mõõdetakse.

«Iga termomeetri pakendile on peale märgitud, millist temperatuuri loetakse palavikuks,» selgitab ta. Kaenla alt mõõtes algab palavik 37,4st, suust mõõtes 37,5st, pärasoolest mõõtes 38st ja kõrvast mõõtes 37,6st.

«Kui tuled õuest, kus on jahe, siis kohe ei ole õige mõõta, vaid tuleb oodata pool tundi,» soovitab ta. Ka ei tohi riie jääda termomeetri ja ihu vahele. Kaenla alt temperatuuri mõõtmiseks peab see olema kuiv.

Niiske kaenlaaluse korral on mõõtmistulemus ebatäpne, kuna kehapind on jahe ja näitab tegelikust madalamat temperatuuri. «Soovitan kõigile, et pange termomeeter kaenla alla ja heitke pikali, käsi termomeetriga külje all, siis on see kindlalt paigas,» toonitab Vahtramäe.

Tagasi üles