Teadlased leiutasid baktereid hävitava seinavärvi

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Caro / Scanpix

Ameerika teadlased on leiutanud mikroobivastase värvi, mis suudab hävitada kahjulikke baktereid, seeni ja isegi viirusi.


Eriti suuri lootusi pannakse uuele värvile nö superbakterite vastases võitluses, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Superbakterid on antibiootikumide suhtes resistentsed bakterid, kes tapavad igal aastal ainuüksi USAs umbes 88 000 inimest. Antibakteriaalse värviga kaetud haiglaseinad võiksid superbakterite elu märksa kibedamaks teha, usuvad värvaine väljatöötamist juhtinud teadlased Yuyu Sun ja Zhengbing Cao, kirjutas Science Daily.

Mikroobivastaseid värve on tehtud varemgi, kuid neist saadav kasu on üsna piiratud, sest nad suudavad võidelda üsna väheste mikroobidega. Uue värvi üheks positiivseks omaduseks on just universaalsus. Laborikatsed on näidanud, et värv tapab väga paljusid kahjulikke baktereid, muu hulgas ka superbaktereid.

Värviga kaetud pinnad säilitavad antimikroobsed omadused pikaks ajaks, kuid vajadusel on värvi spetsiaalse töötluse abil võimalik värskendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles